Краят на Windows 10 Mobile е съвсем близо. Поддръжката на мобилната операционна система на Microsoft официално спира на 10-и декември 2019-а (това е днес), а сега имаме и официална дата за смъртта на Mobile Office пакета - 12-и януари 2021-а година.

От този момент във времето насетне, всички добре познати приложения, част от пакета - Word, Excel, PowerPoint и OneNote - няма да получават ъпдейти, поправки на бъгове и всякаква техническа поддръжка. Microsoft потвърждава, че самите приложения ще продължат да работят, но потребителите няма да могат да ги инсталират на нови устройства (дори да намерят такива с Windows 10 Mobile, които съвсем скоро ще бъдат с антикварна стойност).

"Заради липсата на обновления по сигурността, ние съветваме потребителите, които искат да ползват Office приложения, да заложат на Microsoft Office за iOS или Android", казва Бил Дол, маркетинг мениджър за Office в Microsoft.

Новината не бива да учудва никого - Windows 10 Mobile не постигна комерсиален успех, въпреки твърденията на Бил Гейтс, че системата е била на крачка да завладее света. Microsoft от своя страна се отказа и от хардуерните си желания около Lumia смартфоните и цялата платформа бавно, но сигурно, е поела към края си. Ако все още държите някоя Lumia 950 и не ви се разделя с нея, имате около година преди Office приложенията да загубят поддръжка.