Microsoft Defender ще се появи за Linux през 2020 г.

Microsoft ще осигури поддръжка на своя Defender Advanced Threat Protection (ATP) за Linux, съобщава Zdnet. Решението включва антивирус, системи за защита от мрежови атаки, експлоатация на уязвимости, както и инструменти за изолация. Очаква се софтуерът да види бял свят догодина.

Windows Defender е новото име на Windows Defender, като ребрандирането се случи през март 2019 г. Пак тогава бе публикувана и предварителна версия на пакета за macOS. Първата финална такава пък се появи през май.

Интересно е да се проследи промяната в отношението на Microsoft по отношение на Unix платформите. Преди години отношението на мениджмънта ѝ към Linux и въобще решенията с отворен код бе откровено негативно. Най-запомнящ се в това отношение е Стив Балмър, бившият директор на компанията, който през 2001 г. нарече Linux "тумор".

Новото ръководство на компанията, в лицето на настоящия директор – Сатя Надела, обаче е с различни виждания. Днес Microsoft, по негови думи, разглежда модела на отворена съвместна разработка за иновации. В този смисъл Linux вече е по-скоро съюзник, отколкото смъртен враг.

В края на 2016 г. софтуерният гигант обяви присъединяването си към консорциума Linix Foundation. През 2018 г. той придоби най-голямото хранилище за програми с отворен код – Github за 7,5 млрд. долара. През това лято пък компанията подаде заявка за присъединяване към списъка с разработчици на Linux.
още по темата

Microsoft тества интеграция с Gmail в уеб базирания Outlook

Някои потребители могат да добавят Gmail, Drive и Calendar към своите профили в Outlook
21.11.2019 / 10:37

Microsoft X019 – всички новини от Xbox събитието!

Всяка следваща година Microsoft правят все по-голямо и забележително Inside Xbox (X019) шоу
16.11.2019 / 11:36

Русия подготвя своя мобилна операционна система – Astra Linux

На нея ще са базирани промишлени устройства, предназначени за силови структури едри компании
18.06.2019 / 11:06
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.