Chrome ще маркира сайтове, които зареждат бавно

В ерата на бърз интернет и все повече информационни канали, бавното зареждане на даден сайт може да изкара от равновесие и най-търпеливите потрбители. Google са си поставили за цел да подобрят ситуацията, като засрамят бавните сайтове с характерна маркировка, която всички да виждат. Един от основните фокуси на Chrome Developer Summit събитието тази година бе ускоряването на достъпа до информация в интернет, което включваше предоставянето на специални инструменти на разработчиците, с които те да ускорят зареждането на сайтовете и приложенията си.

Сега Google предприема нова стъпка, която да принуди разработчиците на практика да се възползват от тези инструменти. Идеята е да бъдат маркирани бавните сайтове, които имат проблеми на ниво разработка, като за целта ще се взема статистика за времето за зареждане от даден период. Google иска да информира потребителите за сайтове, които имат тенденция да зареждат бавно. Всичко това няма да работи само в негативна посока. За бързите и добре оптимизирани сайтове са предвидени позитивни маркери.

Chrome ще маркира сайтове, които зареждат бавно

В момента компанията обмисля различни опции за това как точно да показва на потребителите дали даден сайт е бърз или бавен - като сред идеите са смяна на цвета на лентичката, която показва прогреса при зареждане (зелен цвят за бързите сайтове и червен за бавните) или извеждане на съобщение на екрана "обикновено този сайт зарежда бавно".
Не е ясно кога Google ще направи тази функционалности на Chrome масова или дори дали изобщо това ще се случи. Основната идея е да бъде ускорен достъпа до информация за всички потребители, дори това да изложи на показа грешките и пропуските на някои разработчици.

още по темата

Google Search спира да индексира Flash съдържанието

От Adobe обявиха, че ще преустановят поддръжката на технологията до декември 2020
31.10.2019 / 11:40

Google пуска инкогнито режим за Maps

Освен това компанията въвежда опция за автоматично изтриване на You Tube History
02.10.2019 / 05:06
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.