Бил Гейтс: Windows Mobile замалко да завладее света

Като причина за провала мобилната операционна система той посочва антимонополно разследване в САЩ
Основателят на гиганта Microsoft, Бил Гейтс, обяви коя е основната причина за неуспеха на Windows Mobile на пазара на мобилни операционни системи. Интересното е, че той не посочва конкуренция в лицето на Android и iOS, а властитте на САЩ.

В интервю за CNBC Гейтс заяви, че провалът на Windows Mobile e следствие на антимонополно разследване срещу Microsoft, започнато от Министерството на правосъдието на САЩ преди малко повече от 20 години. То е принудило компанията да се съсредоточи върху него и я е отвлякло основната ѝ стратегия и по-точно нейната преработка за обхващане на мобилния пазар. "Сега всички щяха да ползват устройства с Windows Mobile, ако не беше това антимонополно разследване." Гейтс допълва още, че вини и себе си, че е позволил да бъде разсеян.

Процесът срещу Microsoft започва през 1998г. Министерството на правосъдието и прокурори от 19 щата подават иск в окръжен съд в щата Колумбия. Като причина се посочва решение на министерството, че компанията се опитва да овладее пазара на интернет браузъри, доставяйки своя Internet Explorer заедно с операционната система Windows. Съдебните разбирателства се проточват няколко години.

По ирония на съдбата в момента IE държи около 5% от пазара. Компанията призовава потребителите да ползват нейния нов продукт – Edge, но неговото разпространение е по-малко – около 4,4% (по данни от 5 ноември на StatCounter).

Бил Гейтс: Windows Mobile замалко да завладее света

Windows Mobile – началото

Работата над мобилна версия на операционната система Windows започва в Microsoft много преди въпросното разследване. Според Гейтс началото е поставено през 1990 г. с разработката на Windows CE. Първата стабилна версия на този продукт вижда бял свят през 1992-ра, а около осем години по-къвно компанията пуска първата си мобилна ОС – Pocket PC 2000. По-късно тя бива преименувана на Windows Mobile 2003.

Словосъчетанието Windows Mobile съществува до 2010 г., когато то бива заменено от Windows Phone. През 2016 г. се случва ново ребрандиране, чиято цел е да покаже близостта на платформата до последната настолна операционна система на Microsoft. Windows 10 Mobile се оказва и последната (засега) мобилна ОС на компанията, като последните поправки за сигурността ѝ се очакват през декември 2019 г.

Към момента нито един производител не предлага устройства с Windows 10 Mobile. В интервюто за CNBC Бил Гейтс допълва, че Motorola е могла да започне масово производство на такива продукти, но компанията му е закъсняла с три месеца със софтуера си. Не се уточнчва обаче за кой период от време става въпрос. Редно е да се допълни обаче, че този производител има опит със смартфони с Windows Mobile. Още през 2003 г. на пазара се появява Motorola Mpx200, базиран на Windows Mobile 2003. За сравнение първият представител на популярната серия Droid на марката се появява едва през 2009 г. и работи под управлението на Android 2.0.

Интересно е да се допълни още, че, според The Verge, нуждата от мобилна платформа в Google се е появила с цел конкуриране на Microsoft. Тя придобива проекта Android за 50 млн. долара в средата на 2005 г. Бившият главен ръководител гиганта, Ерик Шмид, споделя, че компанията му била обезпокоена, че стратегията на Microsoft за завладяване на пазара на мобилни ОС е могла да се окаже успешна.
още по темата

Microsoft X019 – всички новини от Xbox събитието!

Всяка следваща година Microsoft правят все по-голямо и забележително Inside Xbox (X019) шоу
16.11.2019 / 11:36

Станаха ясни детайли за Windows 10X

Задаващата се операционна система няма да само за устройства с два екрана
29.10.2019 / 01:17

Бил Гейтс обяви коя е била фаталната му грешка начело на Microsoft

Компанията не успя да направи на пазара на смартфони това, което постигна Google
24.06.2019 / 12:01
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.