Google Search спира да индексира Flash съдържанието

От Adobe обявиха, че ще преустановят поддръжката на технологията до декември 2020
Flash беше забележителна технология в миналото, тъй като позволяваше на игрите, анимациите и интерактивните елементи да бъдат достъпни директно в браузъра. Но интернет продължи да се развива, а Flash не само изостана, но се превърне в неудобство и риск за сигурността. От Adobe, които притежават Flash, обявиха, че ще преустановят поддръжката на софтуера до декември 2020. Вследствие на това през следващите седмици Google ще спре да индексира Flash съдържанието или Shockwave Flash файловете, пише Engadget.

Целта на търсачката е да приоритизира най-доброто съдържание, което е свързано с дадено запитване. Досега алгоритмите даваха точки на сайтовете, използващи технологията, по същия начин както днес страниците с клипове от YouTube са възнаграждавани. Но с HTML5 меко казано Flash вече не е необходим. Освен това най-големите уеб браузъри, включително Microsoft Edge, Chrome, Firefox и Safari, блокират Flash съдържанието по подразбиране.

Тази промяна почти няма да се отрази на потребителското изживяване. Тя е по-скоро знак за разработчиците да бъдат в крак с тенденциите и да използват по-модерни технологии, за да правят своите сайтове по-полезни. Странно е обаче, че отне толкова много време на технологичните лидери да осъзнаят залеза на Flash.

Flash наистина беше сериозна крачка в развитието на една богата медийна среда, но вече е време всички да продължат напред. Все пак още през 2010 Стив Джоб обяви отказването на Apple от софтуера в своето отворено писмо Thoughts on Flash.
още по темата

AI на Google вече разпознава миризми

Алгоритмите на компанията могат да идентифицират различни аромати на база на молекулярните структури
25.10.2019 / 12:53

Ето чии смартфони ще получат Android 10 до края на годината

Project Treble ускорява разпространението на новите версии на Android, отчитат от Google
24.10.2019 / 04:23
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.