Станаха ясни детайли за Windows 10X

Задаващата се операционна система няма да само за устройства с два екрана
В интернет се появи нова информация подготвяната от Microsoft нова операционна система за мобилни устройства – Windos 10X. По всичко личи, че компанията случайно е публикувала документ за вътрешна употреба на сайта santorini-os.azurewebsites.net, пише The Verge.

Пръв внимание към информацията привлече потребител в Twitter с прякор WalkingCat. Скоро след това достъпът до сайта бе блокиран. Към момента на публикуване на новината при опит за зареждане на адреса се появява съобщение "Error 403 - This web app is stopped." ("Грешка 403 - Това уеб приложение е спряно."). Малко по-късно обаче друг блогър, с името Boris (_milincic_) публикува снимки, който той е успял да направи докато сайтът все още е бил активен.

Станаха ясни детайли за Windows 10X

Сред тях има скрийншотове на интерфейса на Windows 10X, както и някои данни за операционната система, които до момента не са разкривани.

Първоначално Microsoft представи платформата като насочена към устройства с по два дисплея и най-вече нейните собствени продукти Surface Duo и Neo. Според новата информация обаче софтуерът ще поддържа и класически ноутбуци.

Панел вместо бутон "Старт"

Станаха ясни детайли за Windows 10X

Най-очевидната промяна спрямо досегашни версии на Windows е замяната на традиционния бутон "Старт" с панел, заемащ целия екран. В горния му край е поставена търсачка, а отдолу – списък с приложения и уеб сайтове, често използвани от потребителя. Най-отдолу пък е налице списък, озаглавен "Препоръчано" ("Recommended"). По всяка вероятност това са последно или често достъпвани файлове.

Поддържа се групиране на приложенията в папки, както премахването им от устройството директно от въпросния панел.

Нов File Explorer

В изтеклия документ се споменава и Modern File Explorer. По всичко личи, че става дима за обновена версия на класическия файлов мениджър.

Новото приложения представлява универсална програма (UWP), предвидена за управление чрез сензорен екран и ще предлага опростен достъп до документи и облачни услуги като Office 365 и OneDrive.

Обновен начален екран

Станаха ясни детайли за Windows 10X

При включване на устройство с Windows 10X потребителят ще бъде посрещан от екран, предлагащ авторизация чрез Windows Hello (лицево разпознаване) или въвеждане на PIN код.

Процесът е ускорен като устройството сканира лицето на потребителя веднага след излизане от спящ режим и при успешно разпознаване директно дава достъп до работния плот.

Опростени уведомявания

Компанията възнамерява да преработи менюто за бързи настройки на системата (Action Center). На екрана ще бъде изведена най-важната информация, като зарядът на батерията.

Въпросното меню ще може да бъде редактирано по усмотрение на потребителя, но настройки като Wi-Fi, мобилен интернет, Bluetooth, Самолетен режим, блокиране на автоматичното завъртане на образа ще са налице по подразбиране.

Повече за Windows 10X четете в нашата предишна статия.
още по темата

Бил Гейтс: Windows Mobile замалко да завладее света

Като причина за провала мобилната операционна система той посочва антимонополно разследване в САЩ
07.11.2019 / 03:55

Windows 10X ще комбинира десктоп и мобилен интерфейс

Това показва наскоро изтеклата информация за операционната система
29.10.2019 / 08:25

Ето чии смартфони ще получат Android 10 до края на годината

Project Treble ускорява разпространението на новите версии на Android, отчитат от Google
24.10.2019 / 04:23
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.