Ето чии смартфони ще получат Android 10 до края на годината

Project Treble ускорява разпространението на новите версии на Android, отчитат от Google
Един от най-сериозните проблеми на Android е фрагментираността на платформата – много устройства ползват най-различни генерации на операционната система. Преди време Google стартира инициатива, наречена Project Treble, в рамките на която Android стана модулен и по-лесен за ъпдейтване.

Вчера ръководителят на Project Treble, българинът Илиян Малчев, публикува блог пост, в който се описва как инициативата на компанията е повлияла на възприемането на Android 9. Тази версия на мобилната ОС се е оказала най-бързо разпространяващата се до момента, като година след публикуването ѝ тя е била инсталирана на 22,6% от устройствата от екосистемата. За сравнение за същия срок Android 8 е достигнала до 8,9 на сто.

Ето чии смартфони ще получат Android 10 до края на годината

Малчев отбелязва, че ефектите от Treble са видими. Дават се за пример производители като Xiaomi и Esential, които са обявили ъпдейти за свои устройства в деня на представянето на Android 10. По същото време OnePlus е стартирала бета тестове и няколко дни по-късно е започнало из разпространението на операционната система за нейни устройства. Сред първенците е и Nokia 8.1, който е първият смартфон на HMD Global, който получава 10-тата версия на мобилната ОС.

В допълнение производители като ASUS, LG, Motorola, OPPO, Realme, Samsung, Sharp, Sony, Transsion и Vivo са поели ангажимент да пуснат ъпдейти за свои устройства до края на 2019 г.

Посочените по-горе проценти действително са важна стъпка за Android. Все пак тези резултати са далеч от тези на Apple – през февруари 2019 г., т.е. пет месеца след премиерата на iOS 12, стана ясно, че около 80 на сто от всички мобилни устройства на компанията вече били ъпдейтнати. Разбира се, трябва да се отбележи че директното сравнение между двете платформи по този показател не е съвсем коректно, тъй като при Android става дума за множество производители, всеки от които трябва да модифицира софтуера за собствените си продукти.
още по темата

Google Search спира да индексира Flash съдържанието

От Adobe обявиха, че ще преустановят поддръжката на технологията до декември 2020
31.10.2019 / 11:40

Станаха ясни детайли за Windows 10X

Задаващата се операционна система няма да само за устройства с два екрана
29.10.2019 / 01:17
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.