Чатбот във Viber се бори с обездвижването на работното място

Българи разработиха чатбот, борещ се със заболяванията на опорно-двигателната система, породени от затояването при работа пред компютър. Софтуерът, наречен Stretchbit, е създаден в партньорство с Rakuten Viber, и ще е достъпен ексклузивно за потребителите у нас. Основната му цел е да помогне на хората да останат физически активни през работния ден, намалявайки ефектите от неправилната стойка и заседяването. Комуникацията с чатбота е лесна – на всеки час, Stretchbit подсеща потребителя да направи двуминутна почивка далеч от работното място и изпраща упражнение, подходящо за офис средата и за освобождаване на напрежението в тялото.

Интерактивното пътешествие в света на Stretchbit започва със свалянето на стикер пакета "Органчетата". Създателите на чатбота очакват със забавните и ангажиращи картинки да привлекат вниманието на обществото към болестите на модерното време. Стикерите са достъпни безплатно в стикер пазара на Viber за следващите три месеца, а всеки който ги свали, автоматично се абонира за чатбота, където започват и съществените упражнения извън дигиталната среда.

"Според Международния журнал за изследване на средата и общественото здраве, дългите заседявания водят до двигателни и когнитивни последствия върху хората, работещи в офиси. Болките във врата и кръста са само част сериозните проблеми, които засягат все повече млади хора. Ние самите опитахме да увеличим дневната доза спорт, но се оказа че цялостният ефект върху тялото е доста малък. Истината е, че трябва да си активен през целия ден и да си създадеш позитивни навици на работното място. Разтяганията и почивките вървят ръка за ръка с повишената продуктивност, подобреното настроение и крепкото здраве.", споделя Ангел Великов, основател и управител на Kai Medical – компанията зад приложението.

"В резултат на прекалената работа зад бюро, аз лично бях диагностициран с ранна фаза на "Синдром на карпалния тунел", едно не рядко срещаното заболяване, което ми повлия до такава степен, че ръцете ме боляха само при докосване на клавиатурата или вдигане на телефона. Беше ужасно да не можеш да правиш елементарни движения и да си в постоянен болничен. Това, което помогна симптомите да отшумят и да се преборя със заболяването, бяха чести разтягания, постоянство и силна воля. Започнахме проекта именно, за да помогнем на повече хора да предотвратят появата на тези заболявания на новото време. Ключовото е да не забравяш в каква позиция трябва да работиш и да прецениш кога е време за малка почивка", добавя Преслав Хаджицанев, съосновател и технически директор в Kai Medical.

"Изключително щастливи сме, че технологиите и медицината си подават ръка в тази иновативна услуга, която благодарение на Viber ще достигне до милиони хора в България. От днес, всеки, който води заседнал начин на живот, ще има своя доверен асистент, който по лесен и забавен начин да помага за възстановяването на баланса на движение в работна среда", коментира Даниела Иванова, директор Бизнес развитие в Rakuten Viber за Централна и Източна Европа.

Чатботът цели да стане съществен инструмент в модерната офис среда. Приложението е част от дигиталната терапия на компанията Kai Medical, която се разработва специално за офис служители, седящи по цял ден пред компютър.
още по темата

Viber празнува 9 години с подаръци и уникален чат бот

Чат бот на Viber ще раздава подаръци с награден фонд от над 35 милиона долара за потребители по целия свят
05.12.2019 / 02:28
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.