Трябва ли да плащаме за антивирусен софтуер?

Windows Security се изравнява по ефективност с големите имена в бранша
Инструментът за защита, вграден в Windows 10 – Windows Security вече е толкова ефективен, колкото и платените решения за защита от вируси. При това положение има ли смисъл да си купуваме специализиран софтуер?

Много потребители са свикнали с идеята, че трябва да си купуват антивирусно решение поради няколко причини: неубедителните безплатни алтернативи и минималната защита предлагана от вградения в Windows такъв инструмент. Първите опити на Microsoft да оборудва операционната си система с подобни функции се оказаха използвани от агенциите за базова линия за оценка ефективността на професионалните решения. И винаги бе на последно място.

Сега обаче нещата стоят по друг начин. През 2019 г. Windows Defender Antivirus често изпреварва по ефективност платени приложения. (В момента Windows Defender Antivirus е част от пакета Windows Security, в който влиза и Windows Firewall, както и други инструменти.)

Решението на Microsoft обаче не е перфектно. Случва се безвредни приложения да бъдат набелязани за опасни, както и да е налице по-сериозен ефект върху производителността на машини със слаб хардуер. Дали това обаче може да оправдае закупуването на професионален антивирус?

Трябва ли да плащаме за антивирусен софтуер?

Защо да използваме Windows Defender

Две отделни тестващи агенции, AV-comparatives и AV-test, поставят вградения в Windows 10 инструмент високо в своите класации.

Според AV-comparatives Microsoft е един от четирите вендора (от общо шестнадесет), които не са пропуснали нито една заплаха по време на тестовете. Разбира се, струва си да се отбележи, че въпросните тестове често са автоматизирани и имат цел да симулират ежедневни ситуации, при които е възможен сблъсък със зловреден софтуер. Не съществува решение, което е напълно всеобхватно.

Горният тест показва и някои слабости на инструмента. Налице са случаи, при които системата не маркира веднага даденото приложение като опасно, а се допитва до потребителя за това дали да го инсталира. Това не е оптимално решение. Също така работата му е съпроводена и с фалшиви тревоги, блокирайки много легитимни приложения и услуги.

AV-test също поставя Windows Defender сред първенците в класацията си за юни 2019 г. за решения за защита под Windows 10. Системата е уловила всички заплахи, подадени ѝ от агенцията, включително и такава от категорията "нулев ден" ("zero-day", т.е. неизвестна до момента). Всъщност този резултат не е нещо ново – Defender е на чело или с много добри резултати и в класациите за април и февруари тази година, както и през декември и октомври миналата.

Също така агенцията класира решението на Microsoft над средното ниво по отношение на производителността, при инсталиране на приложения и копиране на файлове. Прогресът в това отношение спрямо резултатите от април е значителен.

Трябва ли да плащаме за антивирусен софтуер?

Второ мнение

Windows Defender може да предлага допълнително нива на сигурност. Исторически използването на повече от едно антивирусно решение се счита за лоша идея.

Windows 10 обаче позволява използване на програма по желание, като е налице опция вграденият инструмент също да прави проверки на определен период от време. (За целта отидете в Settings > Update & Security > Windows Security, след което кликнете върху Virus and threat protection. Скролнете надолу до настройките на Windows Defender Antivirus и активирайте периодичното сканиране.)

Трябва ли да плащаме за антивирусен софтуер?

Кога трябва да си платим за антивирусна защита

Причината човек да се ориентира към платено решение в момента е ако има нужда от повече услуги, обединени в удобен пакет. Всъщност от доста време насам доставчиците предлагат повече от традиционна защита. Добавени са неща като VPN функции, кредитен мониторинг, онлайн хранилища за пароли и документи и др.

Ако професията ви изисква максимална сигурност, то вероятно по-удачното решение ще е да се спрете на платен продукт. За повечето домашни потребители обаче Windows Defender вероятно вече е съвсем достатъчен.
още по темата

Смартфони с Android на популярни марки идват с инструменти за следене

Запушването на "пробойните" е невъзможно
18.11.2019 / 06:32

Google подготвя ъпдейт за лицевото отключване на Pixel 4

Актуализацията е необходима заради притесненията, че устройството може да бъде отворено, докато спите
21.10.2019 / 03:27

Изтрйте пръстовите отпечатъци, ако ползвате Samsung Galaxy S10 или Note 10

Уязвимост може да даде на всеки достъп до смартфона ви
21.10.2019 / 12:34

Години наред устройства на Apple са идвали с непоправима "пробойна"

Бъг в SecureROM бе наречен "подарък за специалните служби"
01.10.2019 / 11:47
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.