Apple пусна официално iOS 13, какво е новото

Тъмен режим и отговор на Street View
Миналата седмица Apple обяви, че пуска в обръщение нови версии на своята мобилна операционна система за смартфони iOS 13 и за умни часовници – watchOS 6. Припомняме, че таблетите на компанията работят под свой софтуер – iPadOS.

iOS 13 и watchOS могат да бъда свалени безплатно за съответните устройства. След обновяването на часовниците на компанията, техните потребители ще могат да стартират ъпдейти директно от носимите си устройства. За сваляне на нови приложения обаче все така ще им е необходим смартфон.

Новите версии на ОС идват точно по графика, обнародван от компанията в началото на месеца, по време на събитие, на което бяха представени три нови iPhone-а, нов iPad, петото поколение Apple Watch, както и услугите Apple TV+ и Arcade.

Както и при Android 10, едно от ключовите нововъведения в iOS 13 е появата на тъмен режим. Също така новата версия идва и с подобрения при оперирането със снимки и при други функции и приложения

Потребителите на умни часовници от Apple пък би трябвало да се радват на по-стабилна работа, както и поддръжка на нови (портнати от iOS) приложения, гласови бележки и редица нови добавки в популярни приложения.

Особености на iOS 13

Споменатият тъмен режим (Dark Mode) се появи в настолните компютри на Apple миналата година като част от macOS Mojave. В новата версия на мобилната ОС той е реализиран на системно ниво. Функцията се поддържа от всички приложения на Apple, както и от много софтуерни продукти на външни разработчици.

Apple пусна официално iOS 13, какво е новото

iOS 13 трябва и да е по-бърза. От компанията обещава отключването с лицево разпознаване да бъде ускорено с 30%, а размерите на ъпдейтите за приложения да намалеят с 60 на сто. Вградената софтуерна клавиатура пък вече разполага със "суайп" функция за по-бърз набор на думи чрез приплъзване с пръст върху съответните букви. Интересно е да се отбележи, че аналогична възможност присъства в клавиатурата на Android вече няколко години.

За редица градове в новата версия на Maps са добавени по-подробни карти. Засега те са на територията на САЩ, но догодина се очакват и такива от други страни. Налице е и функцията Look Around, която е отговорът на Apple на Google Street View. Добавена е и възможност за получаване на подробна информация за това как приложенията използват данните за местоположението.

Фото любителите ще открият в обновеното приложение Photos разширен набор от инструменти за редактиране на снимки, сред които плавно регулиране на рязкостта, за борба с шума, настройки на оттенъци и др. В iOS 13 е поработено и върху библиотеките с фотографии и видеа. Съдържането им вече се визуализира по по-удобен начин и е налице функция за предварителен преглед на видео файлове.

Приложенията Find My Friends и Find My iPhone вече са обединени под името Find My. Новият софтуер поддържа функции за определяне на местоположението на системно ниво и има връзка с iCloud. Всичко това би трябвало да ускори процеса по намиране на изгубени устройства.

Какво е новото в watchOS 6

Новата версия на операционната система за умни часовници е достъпна за Apple Watch 3, 4 и 5. Тя идва с редица нови циферблати – налице са такива с едри цифри, аналогови, слънчеви часовници и др.

Подобрени са множество приложения. Появили са например се инструменти за измерване силата на околния шум и за менструални цикли. Също така е добавена функция за изпращане на "емоджита" през Messages.

В новата watchOS 6 са пренесени редица функции от iOS, сред които гласовите бележки (Voice Memos), калкулаторът (Calculator), аудио книгите (Audiobooks). Налице е версия на споменатото приложение Find My, както и обновен вариант на Reminders.

Apple пусна официално iOS 13, какво е новото

Какво още да очакваме

iOS 13 е съвместима с 15 смартфона: iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, както и със 7-то поколение iPod touch.

Новата версия на watchOS засега е недостъпна за часовниците от първо и второ поколение. Apple отложи версиите на софтуера за тези устройства, но все пак те се очакват някъде през есента.

На 30 септември се очаква ъпдейт до iOS 13.1. Пак тогава трябва да излезе и нова версия на споменатата в началото iPadOS.
още по темата

iOS 13 затвърждава тенденцията за високи нива на актуализирани iPhone

Само за месец 55% от апаратите, пуснати на пазара в последната една година, са с най-новата версия на мобилната оперционна система на Apple
17.10.2019 / 01:53

Google ще принуждава производителите да ползват последна версия Android

Компанията се заема по-сериозно с един от най-големите проблеми на платформата
09.10.2019 / 12:46

Apple готви нов компактен смартфон?

Според слухове в началото на 2020 г. компанията ще представи iPhone SE2
04.10.2019 / 04:24

Кой нов iPhone да изберем?

iPhone 11 срещу iPhone 11 Pro срещу iPhone 11 Pro Max
01.10.2019 / 03:41
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.