Как да сканираме хартиените снимки с Google PhotoScan в три стъпки

Сканирането на хартиени снимки може да бъде скъпо и трудоемко занимание. Защо да даваме допълнителни пари за скенер и да се впускаме в сложна технологична авантюра, след като всеки от нас носи решението в джоба си?

Google PhotoScan е приложение за Android и iOS, което използва камерата на смартфона, за да направи няколко снимки на хартиеното копие, което искате да дигитализирате, след което използва умни алгоритми, за да ги събере в перфектното изображение. Това се прави не само с цел да бъдат обработени по-големи снимки, но и да се премахнат артефакти, отблясъци и други несъвършенства от процеса. Разбира се, най-добри резултати ще постигнете в добре осветено с естествена светлина помещение.

За да бъдем напълно честни - дигитално заснето изображение винаги ще бъде по-добро от снимка на хартиена снимка. Същото важи и иза използването на отделен скенер, но както вече споменахме, скенерите струват пари, а фото студиата взимат по 40-50 стотинки на снимка за дигитализиране. С използването на приложението на Google можете да получите доста сносни резултати, които ще са задоволителни за 99% от поребителите, а най-важното - това става доста бързо и лесно.

Как да сканираме хартиените снимки с Google PhotoScan в три стъпки


Първа стъпка

Изглеглете приложението Google PhotoScan for Android или PhotoScan for iOS. Google не са поставили ограничение какви устройства могат да ползват програмката, но ще ви трябва поне Android 5.0 или по-нова версия. Няма ограничения за размера на снимките, но тествахме с най-разпространените 10x15 cm фотоси. Разбира се, необходима ви е физическа фотография.

Стъпка две

Започваме сканирането. Когато пуснете приложението, PhotoScan дава много добри инструкции какво да правите - поставяте цялата хартиена снимка в кадър и снимате. След това приложението ще постави четири бели кръга - зони, които трябва да покриете (сканирате отделно), за да се премахнат гореспоменатите артефакти от светкавицата.

Как да сканираме хартиените снимки с Google PhotoScan в три стъпки

Не се притеснявайте, ако не изравните точно белите кръгове в центъра - това няма особено значение за качеството на финалния резултат. След като приключите със сканирането, PhotoScan позволява да настроите и ъглите на дигитализираното изображение. Най-голямо значение за качеството на финалния продукт има осветлението, при което правите сканирането. PhotoScan разполага с малка "магическа пръчка", която можете да включвате и изключвате - тя компенсира ефекта от светкавицата на камерата при сканирането.

Приложението изглежда запазва снимките във фиксирана разделителна способност - 3000х2000 пиксела (въпреки че снимахме с 20 мегапиксела).

Стъпка три

Постпроцесинг! Шегуваме се, всъщност стъпка три зависи само от вас - какво ще правите с дигитализираното копие. PhotoScan запазва снимките на телефона ви, което позволява автоматично да ги бекъпнете в услуги като Google Photos, OneDrive или iCloud. Естествено, можете да ползвате всякакъв допълнителен софтуер за обработка, ако желаете, но това не е задължително.

Как да сканираме хартиените снимки с Google PhotoScan в три стъпки

Това е всичко, бързо и лесно можете да увековечите семейните фотоси и всички баби, дядовци, лели и вуйчовци в облака.
още по темата

Как Instagram избира какви снимки да предлага на потребителите

Система с изкуствен интелект на Facebook подбира изображения според вкусовете ви
26.11.2019 / 06:06

Как да си направим автопортрет със смартфон

Съвети от модния фотограф Virginia Y
20.11.2019 / 05:59

Как да намалим потреблението на мобилни данни (част 1)

Харчите прекалено много мегабайти? Ето какво може да направите.
16.09.2019 / 12:43

Android 10: Нови, важни и интересни функции

Всеобхватен тъмен режим и обновени жестове
04.09.2019 / 06:40

Незабавният превод с камера на Google вече с по-добър AI и 60 нови езика

Ъпдейтът трябва да улесни използването на функцията за превод на текст, заснет с камера
11.07.2019 / 03:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.