Изкуственият интелект е доста развит и вече може да изпълнява много задачи с почти човешка точност и ефективност. Някои алгоритми дори побеждават хората в игри като Starcraft II и Go. Когато обаче тези алгоритми са поставени извън предварително определените за тях рамки, тяхната ефективност рязко спада. Идеята да се направи изкуствен интелект, който да се справя в по-генерализирана обстановка, отдавна тормози учените. Сега изследователи от Facebook са решили да борят този проблем, като използват играта Minecraft.

Според Facebook простотата заедно с отворената природа на тази игра са перфектната тренировъчна площадка за изкуствен интелект, който да се справя с по-генерализирани задачи - например умен асистент. В Creative режима на Minecraft играчите могат да създават доста комплексни структури, като работещи компютри, реплики на космически кораби и други подобни. Тази версия на играта има огромен потенциал за креативност с много малък набор от лесни за разбиране инструменти. Неслучайно Minecraft е толкова популярен и сред най-малките.

През 2015-а Facebook стартира проекта M - персонален асистент, който се намираше в Messenger приложението, само за да прекрати опита след две години и половина. Един от проблемите на M, беше нуждата от човешка намеса, за да изпълни задачите си. Друго ограничение беше, че потребителите не използваха достатъчно асистента, за да може той да се самообучава. Сега Facebook смята, че с достатъчно време и малко настройки, изкуственият интелект в Minecraft ще може да послужи за основа на бъдещ M асистент. Ако искате сами да проверите за какво става дума - AI асистентът на Facebook за Minecraft е свободен за сваляне.