Кой дигитален асистент е най-добър?

Проучване на Loup Ventures хвърля светлина върху работата и ефективността на Alexa, Siri и Google Assistant
Скорошно проучване, проведено от Loup Ventures, хвърля светлина върху работата и ефективността на популярните виртуални асистенти Alexa, Siri и Google Assistant. Резултатите от проучването сочат, че всъщност Alexa на Amazon не е толкова умна, колкото повечето потребители смятат.

Проучването е проведено, като на трите асистента са зададени по 800 въпроса. Google Assistant успява да даде верни отговори на 93% от тях, Siri - на 83%, а Alexa има успеваемост от 80%. Това е огромно подобрение в сравнение с резултатите от миналата година, когато Google Assistant отбелязва 86%, Siri - 79%, а Alexa - 61%.

Системата за класификация се основава на два основни показателя. Първият показател показва дали дигиталният асистент е в състояние да разбере въпроса, който му се задава, а вторият – дали отговорът, който дава, е правилен и задоволителен.

Зададените въпроси са в 5 основни категории – Local, Commerce, Navigation, Information и Command. Категорията Local включва въпроси, свързани с близки локации, Commerce – с поръчки на продукти, Navigation - въпроси за маршрути до определени дестинации, Information - общи заявки, а последната категория обхваща ежедневните команди, които обикновено се задават от потребителите като настройка на аларма или напомняне.


Кой дигитален асистент е най-добър?

Както можете да видите на горната графика, Google Assistant оглавява категорията Local, което е съвсем очаквано заради безпроблемната интеграция със собствени услуги като Google Search и Google Maps. Google Assistant води и в категорията Commerce. Същото важи и за категориите за навигация и информация, а Siri оглавява групата въпроси Command.
още по темата

Google Maps ще изговаря имената на локациите на местния език

Опцията на Google Translate за текст към говор ви позволява да общувате по време на пътуване в чужбина
19.11.2019 / 05:33

Всичко, което Amazon обявиха на събитието Alexa 2019

В последните месеци на годината Amazon обявяват цяла орда от нови хардуерни устройства
29.09.2019 / 06:40

Google Maps тества функция "инкогнито"

Засега няма никакви индикация кога режимът ще бъде масово достъпен
20.09.2019 / 10:28

Microsoft ни подслушва през Xbox

Контрактори на технологичния гигант преслушват гласовите команди на игралната конзола и Cortana, "за да подобрят технологиите"
22.08.2019 / 11:41

OnePlus ще пусне умни телевизори с OLED екрани

Представянето на устройството се очаква в края на септември
12.08.2019 / 05:22
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.