Кой дигитален асистент е най-добър?

Проучване на Loup Ventures хвърля светлина върху работата и ефективността на Alexa, Siri и Google Assistant
Скорошно проучване, проведено от Loup Ventures, хвърля светлина върху работата и ефективността на популярните виртуални асистенти Alexa, Siri и Google Assistant. Резултатите от проучването сочат, че всъщност Alexa на Amazon не е толкова умна, колкото повечето потребители смятат.

Проучването е проведено, като на трите асистента са зададени по 800 въпроса. Google Assistant успява да даде верни отговори на 93% от тях, Siri - на 83%, а Alexa има успеваемост от 80%. Това е огромно подобрение в сравнение с резултатите от миналата година, когато Google Assistant отбелязва 86%, Siri - 79%, а Alexa - 61%.

Системата за класификация се основава на два основни показателя. Първият показател показва дали дигиталният асистент е в състояние да разбере въпроса, който му се задава, а вторият – дали отговорът, който дава, е правилен и задоволителен.

Зададените въпроси са в 5 основни категории – Local, Commerce, Navigation, Information и Command. Категорията Local включва въпроси, свързани с близки локации, Commerce – с поръчки на продукти, Navigation - въпроси за маршрути до определени дестинации, Information - общи заявки, а последната категория обхваща ежедневните команди, които обикновено се задават от потребителите като настройка на аларма или напомняне.


Кой дигитален асистент е най-добър?

Както можете да видите на горната графика, Google Assistant оглавява категорията Local, което е съвсем очаквано заради безпроблемната интеграция със собствени услуги като Google Search и Google Maps. Google Assistant води и в категорията Commerce. Същото важи и за категориите за навигация и информация, а Siri оглавява групата въпроси Command.
още по темата

Microsoft ни подслушва през Xbox

Контрактори на технологичния гигант преслушват гласовите команди на игралната конзола и Cortana, "за да подобрят технологиите"
22.08.2019 / 11:41

OnePlus ще пусне умни телевизори с OLED екрани

Представянето на устройството се очаква в края на септември
12.08.2019 / 05:22

AI помага за ранно откриване на бъбречна недостатъчност

Алгоритъмът правилно идентифицира 9 от 10 пациенти, чието състояние се влошава до степен, че се нуждаят от диализа
01.08.2019 / 12:14

Amazon ще предлага моден асистент

Personal Shopper дава достъп до стилист, който избира дрехи според вашите вкусове
01.08.2019 / 11:36

Alexa ще бъде по-добре интегрирана в Windows 10

Новите промени ще станат факт по-късно тази година
16.07.2019 / 05:38
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.