Android вече нямa да носи имена на сладкарски изделия

Новата версия ще се казва просто Android 10
Google променя схемата на именуване на своята мобилна ОС Android. От там се отказват от досегашната традиция да наричат разработките си на различни сладкарски изделия, която следват още излизането на версия 1.6 (Donut – Поничка) през септември 2009 г.

Последната версия на операционната бе обявена през май и носеше работното заглавие Android 10 Q. Следвайки споменатата традиция въпросното "Q" трябваше да бъде първата буква от името на нещо не много полезно, но определено вкусно. Oт Google обаче са се отказали от буквите, като новата версия на ОС ще известна просто като Android 10.Според разработчиците на платформата една от основните причини за отказ от досегашната схема е стремежът към опростяване. Решението е дошло след дълго и неуспешно търсене на запомняща се дума започваща с "Q" като Pie (Android 9) и Oreo (Android 8). По този начин се избягват и бърканицата от това, че не всички имена на платформата навсякъде се считат за десерти. Сладкишът KitKat, на който бе кръстена Android 4.4 през 2013 г., пък не се продава навсякъде.

Новата схема ще важи и занапред, като бъдещите версии на ОС се очаква да се казват просто Android 11 и Android 12. Трябва да се отбележи обаче, че не е ясно колко още ще съществува въпросната платформа. Google от няколко години работи върху нейн наследник, носещ работното име Fuchsia.

Това е третата поред глобална промяна в историята на операционната система. За първа такава може да се счита фактът, че Android изобщо намира приложение в съвременен смарфон със голям екран и без бутони. Причината за това е, че софтуерът първоначално се разработва за цифрови камери, а след това за умни телефони с копчета, където е трябвало да се конкурира с базираните на Symbian устройства на Nokia.

Следващата значителна промяна идва с версията 5.0 Lollipop през 2014 г. В нея разработчиците се отказват от дотогавашния оформление в тъмни тонове, заменяйки визията с концепцията Material Design. В нейната основа лежат минимализмът удобното ползване и тя постепенно започва да се използва във все повече програмни продукти на Google. През август 2019 г. въпросният дизайн бе въведен и в електронния магазин Google Play.

Android вече нямa да носи имена на сладкарски изделия

Напоследък обаче се забелязва известно завръщане "към корените". През юли стана ясно, че компанията работи върху модификация на Android предназначена за смартфони "с копчета". Едно от основните нововъведения в Android 10 пък ще тъмен режим, който ще замени светлите тонове в интерфейса. Това стана ясно по време на тазгодишното издание на конференцията Google I/O.

Сред по-дребните промени е леко измененото лого. Променен е шрифтът, като компанията вече не изписва Android със зелен цвят. Според разработчиците причина за това е, че той е лошо различим от хора с проблеми в цветното зрение. Също така позначият робот вече не се изобразява в цял ръст. Само главата му се разполага вдясно или над името на операционната система.
още по темата

Android 10: Нови, важни и интересни функции

Всеобхватен тъмен режим и обновени жестове
04.09.2019 / 06:40

Huawei с безплатен компилатор за приложения от Android за Harmony OS

Компанията обещава 60% ръст на производителността
03.09.2019 / 01:29

Кога смартфоните Nokia ще получат Android 10

Най-пресните устройства ще получат новата версия на ОС през последната четвърт на 2019-та
23.08.2019 / 04:15

Huawei представи операционната система Harmony, която ще замени Android

Новата ОС ще се използва в най-различни устройства, но първо ще се появи в телевизори
09.08.2019 / 12:35
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.