Може ли Harmony OS да се превърне в реална алтернатива на Android и iOS?

Въпреки че все още e в началото на развитието си в това отношение, с лоялната си локална фенбаза и сериозните си финансови възможности, именно Huawei е компанията, която има наистина шанс да конкурира Google и Apple при операционните системи. За да се случи това обаче, има няколко ключови неща.

На първо място са външните разработчици. Липсата на приложения от трети страни бе една от основните причини BlackBerry OS и Microsoft Windows Phone да забуксуват и да не успеят да надскочат едноцифрените си пазарни дялове. Ако дадена нова ОС не предлага функциите и услугите, които хората искат, те няма да продължат да я използват особено дълго време.

Няма да е достатъчно обаче обявената преди дни HarmonyOS да получи най-важните платформи като Spotify, Facebook, Instagram, WhatsApp и Netflix. Ако Huawei иска нейната ОС да успее наистина, ще трябва да предлага и някои ексклузивни функции.

В сферата на приложенията, iOS и Android дават множество уникални функционалности и услуги. Те варират от ексклузивно игри до неща като Google Lens. Именно тези екстри ги отличават една от друга и позволяват на двете компании да доминират.


Най-уникалната характеристика на HarmonyOS за разработчиците и потребителите е, че тя изначално ще стартира като универсална операционна система. Ако идеята ви звучи познато, това е нормално. Google и Apple говорят за създаването на универсална операционна система от години. Предполагаше се, че Apple планира да го направи, превръщайки iOS и MacOS в едно. Google по подобен начин сякаш се надява да постигне заветната цел с обединяване на ChromeOS и Android. И двата проекта обаче вървят изключително бавно.

Не на последно място неспособността на Google бързо да актуализира устройствата до новите версии на Android е постоянен проблем и не се вижда възможност това да се промени скоро.

Извън серията Pixel, дори водещите телефони като Galaxy S10 обикновено се нуждаят от месеци, за да получат актуализация до нови версии на Android. Пример е фактът, че почти година след старта си Android Pie все още не може да работи на една четвърт от Android устройства.

Ако Huawei успее да намери някакъв начин за постоянно внедряване на актуализациите на HarmonyOS и увери потребителите, че цялата ѝ екосистема е актуализирана постоянно и отговаря на най-новите предизвикателства, това би могло да е от изключително значение.

Прочетете повече на CIO.
още по темата

Смартфони с Harmony OS – след години?

Huawei може да загуби до $30 млрд. заради търговската война
22.10.2019 / 11:08

Apple пусна официално iOS 13, какво е новото

Тъмен режим и отговор на Street View
24.09.2019 / 02:32

Huawei няма да продава Mate 30 в Централна Европа?

Новите флагмани на компанията може да не се продават или да се доставят в много ограничени бройки
18.09.2019 / 01:43

Android 10: Нови, важни и интересни функции

Всеобхватен тъмен режим и обновени жестове
04.09.2019 / 06:40

Huawei с безплатен компилатор за приложения от Android за Harmony OS

Компанията обещава 60% ръст на производителността
03.09.2019 / 01:29
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.