Huawei представи EMUI10

Платформата ще види бял свят през септември
Паралено с представянето на своята нова операционна система, HarmonyOS, Huawei обяви официално представи нова версия на своята платформа за смартфони – EMUI10. По думите на Уанг Ченглу, президент на отдела по софтуерно инженерство в Huawei Consumer Business Group, бета версията на EMUI10 ще бъде вътрешно тествана на 8 септември със серията Huawei P30 и други модели, а EMUI10 ще бъде наличен в следващото поколение продукти от серията Mate.

Към момента, дневно активните потребители на интерфейса EMUI в продукти на Huawei са над 500 милиона в 216 страни като се поддържат 77 езика. Различни разработки бяха направени през последните 7 години, от 2012 насам, когато първият EMUI1.0 бе лансиран. Статистиката показва, че процентът на устройства, които са ъпдейтвани на EMUI8.0 и EMUI9.0 е достигнал съответно 79% и 84%, като се очаква броя на потребителите, които ще ъпдейтнат към EMUI10 да достигне 150 милиона.

Какво ново

От Huawei подчертават, че през последните години са инвестирали много в научната и развойна дейност за EMUI. Технологията GPU Turbo например увеличава ефективността на графиката с 60%, докато мрежовата технология Link Turbo позволява на смартфон устройствата да агрегират достъп до 4G и WiFi мрежи и така до осигуряват 70% по-бърза връзка, отколкото два изолираното използване на 4G мрежа. Други иновации като файловата система EROFS (Extended Read-Only File System), пък подобрява скоростта на четене на данни с 20%, а вграденият компилатор Ark Compiler допълнително подобрява производителността на приложенията от трети страни с 60%.

EMUI10 предоставя три важни ъпдейта: UX дизайн, унифицирано потребителско изживяване във всички сценарии и нов стандарт по отношение на оперативната дейност.

EMUI10 добавя и т.нар. "Тъмен режим", чрез който се повишава нивото на визуален комфорт. Изследванията на индивидуалния човешки фактор показват, че яркостта и наситеността на образа се възприемат различно в зависимост от фона. Тъмният режим оптимизира както контраста между текстовете и тъмните фонове, така и цветът на текста и иконите на приложенията, като крайният резултат е значително повишен визуален комфорт.

Разпределени комуникации

EMUI10 разполага с нова технология за провеждане HD видеоразговори между няколко устройства. Потребителите могат да осъществяват аудио и видеоповиквания независимо къде се намират. При входящо повикване потребителят може да отговори, използвайки смарт колонка. При видеоповикване пък разговорът може да бъде проведен чрез телевизор, монитор в автомобил или дори чрез пряка връзка от дрон, така че приятелите и семейството ви да могат да видят гледката от него. Ако потребителят е в работна среда, може да се възползва от опцията за споделяне на екран между лаптоп и смартфон, осъществяване чрез лесно достъпен drag-and-drop.

За да се имплементира новата разпределена технология, първо трябва да бъдат виртуализирани хардуерните възможности на всяко устройство, обясняват от компанията. С други думи, възможностите на всяко устройство по отношение на дисплей, камера, микрофон или говорител не са базирани толкова на самото устройство, колкото на множество от споделени ресурси. По този начин всяко устройство може да черпи необходимите му функции или хардуерна мощ от общия, споделен набор ресурси, и да споделя своята мощ с тази на други устройства. По този начин различните устройства биха могли функционално да бъдат слети в едно.
още по темата

Huawei с безплатен компилатор за приложения от Android за Harmony OS

Компанията обещава 60% ръст на производителността
03.09.2019 / 01:29

Mate X на Huawei излиза на пазара най-рано през ноември

Това е поредното забавяне на първия сгъваем 5G флагман на китайската компания, който трябваше да се появи още в средата на годината
16.08.2019 / 10:33

А1 стартира продажбите на втория си собствен смартфон

A1 Alpha следва тенденциите на пазара, като притежава 6.26-инчов HD+ IPS дисплей с капковидно изрязан прорез и съотношение на страните от 19:9
15.08.2019 / 12:36

Honor Vision е първият телевизор с HarmonyOS

Според Honor първите телевизори на компанията ще играят ключова роля в интелигентния дом
12.08.2019 / 06:22
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.