Huawei представи операционната система Harmony, която ще замени Android

Новата ОС ще се използва в най-различни устройства, но първо ще се появи в телевизори
Конкурентът на Android, разработван от Huawei, за който се говори от известно време, ще се казва Harmony OS (в Китай платформата ще носи името Hongmeng OS). Според разработчиците софтуерът може да се използва във всякакви устройства – от смартфони, през умни говорители, до сензори за умния дом.

В основата на Harmony OS стои т.нар. микроядро, състоящо се от 20 млн. реда код, което работи с допълнителни програмни модули. Чрез тях платформата може без много усилия да бъде оптимизирана за устройства от различен тип. За сравнение Android се състои от около 100 млн. реда код, като тази операционна система също е предназначена за широк кръг от устройства. В повечето от тях са налице всичките възможности на платформата, макар че повечето от тях така и остават неактивирани. Наличието на "излишен" код може да забавя работата на устройствата и да заема излишни ресурси.

Твърди се, че в Harmony OS този проблем е решен. Струва си да се отбележи обаче, че във Fuchsia, задаващата се нова платформа на Google, е подобна като концепция и също се основана на микроядро.

Harmony OS поддържа приложения за Linux и Android, така софтуер написан на HTML5, така че създаването на приложения за нея надали ще е проблем. Очаква се през следващата година Huawei да разкрие изходния код на новата си операционна система.

Първите продукти, които ще получат софтуера ще бъдат телевизори на Huawei и Honor, които се очакват през идните месеци (всъщност първият подобен продукт на Honor ще бъде обявен на 10 август). Догодина с излизането на версия 2.0 на операционната система към тях ще се присъединят портативни компютри и носима електроника. През 2021 г. се очаква версия 3.0 на Harmony OS и под нейно управление ще работят информационно-развлекателни система за автомобили и други устройства.

Засега няма информация за смартфони, използващи новата ОС. Не е изключено за тях да е подготвена друга платформа (макар че на теория Harmony е съвместима с този форм-фактор, както вече бе обяснено). По време на презентацията на софтуера Ричард Ю, ръководител на Huawei, отбеляза че засега компанията запазва лоялността си към Android. Ако обаче възникнат проблеми с достъпа до тази платформа, то компанията вероятно бързо може да премине на Harmony OS.

С други думи Huawei засега наблюдава развитието на ситуацията и при изостряне на конфликта с властите САЩ, препятстващи сътрудничеството с Google, за смартфоните на компанията бързо могат да бъдат пуснати ъпдейти на софтуера, съдържащи новата операционна система.
още по темата

Смартфони с Harmony OS – след години?

Huawei може да загуби до $30 млрд. заради търговската война
22.10.2019 / 11:08

Ето как на Huawei Mate 30 могат да заработят услуги на Google

Неофициално на новите флагмани на Huawei могат да бъдат инсталирани Google Play, YouTube и др.
25.09.2019 / 12:52

Huawei няма да продава Mate 30 в Централна Европа?

Новите флагмани на компанията може да не се продават или да се доставят в много ограничени бройки
18.09.2019 / 01:43

Huawei с безплатен компилатор за приложения от Android за Harmony OS

Компанията обещава 60% ръст на производителността
03.09.2019 / 01:29

Android вече нямa да носи имена на сладкарски изделия

Новата версия ще се казва просто Android 10
23.08.2019 / 01:15
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.