Apple ще принуди Facebook да промени Messenger и WhatsApp

С iOS 13 приложенията вече няма да могат да работят на заден фон
Актуализация на iOS 13 може да принуди Facebook да промени Messenger и WahtsApp, пише Engadget. Apple вече няма да позволява на тези приложения да използват протокола Voice Over Internet Protocol (VOIP) на заден фон. В момента при Messenger и WhatsApp VOIP е непрекъснато активен, за да може да свърза обажданията по-бързо. По този начин обаче приложенията могат да правят и други неща като например да събират потребителски данни. Следователно на Facebook може ще се наложи да модифицира своите приложения за комуникация, за да отговаря на новите условия.

Най-силно промяната ще се отрази върху WahtsApp, тъй като приложението използва VOIP, за да позволи криптиране от край до край. Facebook обаче не е единствената засегната компания. И други разработчици използват VOIP, за да поддържат активни своите приложения на заден фон и те също ще трябва да се адаптират. Ъпдейтът на iOS 13 ще бъде пуснат през септември, но разработчиците имат време до април 2020, за да внесат нужните промени.

Говорителят на Facebook отбеляза: "Актуализациите в предстоящата версия на iOS не са значителни, но ние сме във връзка с Apple за това как най-добре да разрешим въпроса. Трябва да подчертая, че ние използваме PushKit VoIP API, за да осигурим висококачествено изживяване при личната кореспонденция, а не с цел да събираме данни".

Когато от Apple за първи път обявиха промяната по време на конференцията Worldwide Developers Conference, от компанията изтъкнаха, че това ще помогне да се гарантира неприкосновеността и да се подобри работата на устройствата. Но според някои този ход цели да се затрудни Messenger – конкурентно приложението на iMessage. Все пак трябва да се има предвид, че практиката приложенията да работят на заден фон изтощава батериите на телефоните. Теоретично тази промяна ще подобри живота на батериите, а и ще защити данните на потребителите.
още по темата

Местните власти ще могат да използват Facebook, за да информират за извънредни ситуации

Социалната мрежа обещава "значително да увеличи" видимостта на съобщенията
29.08.2019 / 03:10

Facebook разработва ново приложение

Threads е опит да се обедини най-доброто от Instagram и Snapchat
27.08.2019 / 10:42

От Facebook са плащали на хора да транскрибират гласовите разговори в Messenger

Компанията е преустановила практиката
14.08.2019 / 12:18

$1 млн. награда за откриване на недостатъци в сигурността на iPhone

Аpple предлагат рекордно заплащане за експертите, които успеят да достъпят ядрото на знаковото за компанията устройство от разстояние, без допълнителна помощ
09.08.2019 / 09:54
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.