Sony е поредната компания, която проучва възможностите на изкуствения интелект при създаването на музика. Компанията разкри тази седмица, че инженерите и са създали модел с алгоритми за машинно заучаване, който може да създава акомпанимент на барабани, въз основа на останалите инструменти в дадена песен.

За да тренират системата, инженерите са събрали информация от 665 различни песни от голям набор жанрове, включително поп, рок и електронна музика. Всички песни са имали ритъм инструменти - като бас китара например, които са се намирали в отделна 44,1kHz писта. Изкуственият интелект е създал модели на каса (големият барабан, който се използва с крак), на базата на всички тези инструменти, без да се отчита темпото и продължителността на песента.

Sony, разбира се, не е единствената компания, която си играе с идеята за музика, подпомагана от изкуствен интелект. Facebook използва подобни алгоритми, за да превръща музика от един жанр в друг. Google от своя страна експериментира с проекта Magenta - който използва изкуствен интелект, за да създава изкуство, включително музика. Други ентусиасти дори използваха алгоритми за създаването на безкрайно парче дет метъл, което можете да чуете в YouTube.