Сзъдадоха универсален език за програмиране на системи с ИИ

Благодарените на вградените средства за автоматизация Gen може да е полезен на новаци и експерти
Език за вероятностно програмиране са разработили специалисти от Масачузетския технологичен институт (MIT). Той се казва Gen и позволява създаване на алгоритми за широк кръг задачи, използващи изкуствен интелект (ИИ), включително компютърно зрение, роботика и статистика.

Всичко това става без решаване на уравнения и ръчен набор на сложен код, оптимизиран под конкретната производителност. Допълва се още, че Gen ще позволи на опитни специалисти да пишат алгоритми извеждане на умозаключения на много високо, недостижимо към момента, ниво на сложност.

Същевременно простотата на езика, в комбинация с вградените средства за автоматизация, пък ще позволяват той да бъде използван и от хора с по-малко опит. С други думи разработчиците вярват, че техният продукт може да е полезен на всякакви нива – от новаци до експерти.

В доклада за Gen авторите демонстрират как кратка програма позволява бързо изграждане на триизмерен модел на заемана от човешкото тяло поза чрез информация от двуизмерна снимка. Това се счита за сложна задача, изискваща рендериране на графика, дълбоко обучение и моделиране на вероятности.

Също така езикът може да опростява анализи да данни. Друга програма, разработена от неговите автори, генерира автоматично сложно статистически модели, позволяващи анализиране, интерпретиране и прогнозиране на скрити закономерности в данните.

Подчертава се, че Gen е първата система, която е еднакво ефективна в разнообразни области като машинно зрение и изследване на данни.
още по темата

Най-големият в света чип е с размер на клавиатура

Не, няма да можете да подкарате игри на него, но той загатва колко са широки границите на специализирания хардуер
11.09.2019 / 04:40

AI помага за ранно откриване на бъбречна недостатъчност

Алгоритъмът правилно идентифицира 9 от 10 пациенти, чието състояние се влошава до степен, че се нуждаят от диализа
01.08.2019 / 12:14

Браузърът Chrome използва автоматично генерирани криптоалгоритми

Разработената МТИ система Fiat Cryptography обещава висока сигурност и бързодействие
29.07.2019 / 06:06

Почина създателят на потребителската парола

Д-р Фернандо Корбато е и първият учен, създал възможността няколко човека да работят с една и съща изчислителна мощност едновременно
16.07.2019 / 09:44
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.