Ентусиасти създават музеи за стари компютърни вируси

Физически и онлайн музеи "експонират" зловредни програми
Счита се, че първият в света вирус за операционната система MS-DOS се казва Brain и е написан през 1986 г. от пакистанските братя програмисти Базит и Амджад Фалук Алви. През 2011 г. изследователят от финландската компания F-Secure Мико Хипонен решава да намери създателите на зловредния код.

Това се оказва учудващо лесна задача – в кода на вируса присъстват адресът и телефонния номер на компанията на братята, която все още съществува и се намира там 25 години по-късно. С помощта на своя софтуер те са искали да проследят разпространението на своите програми. Редно е да се отбележи, че вирусът не причинява щети и дори не нарушава закони от онова време.

От 1991 г. Хипонен събира стари компютърни вируси. Преди няколко години той предаде колекцията си на "The Malware Museum", който работи на сайта Internet Archive.

Ентусиасти създават подобни музеи по целия свят. Един от тях се казва "Media Archeology Lab" и се намира в град Боулдър в щата Колорадо, САЩ. В него се съхраняват уникални стари компютри и множество програми за тях. Водещият изследовател на Sophos Ендрю Бранд е предал на музея своя колекция от вируси, сред които е и една от първите известни зловредни програми за микрокомпютри – Elk Cloner, написана за системата Apple DOS 3.3 в началото а 80-те години на миналия век.
още по темата

$1 млн. награда за откриване на недостатъци в сигурността на iPhone

Аpple предлагат рекордно заплащане за експертите, които успеят да достъпят ядрото на знаковото за компанията устройство от разстояние, без допълнителна помощ
09.08.2019 / 09:54

Почина създателят на потребителската парола

Д-р Фернандо Корбато е и първият учен, създал възможността няколко човека да работят с една и съща изчислителна мощност едновременно
16.07.2019 / 09:44

В САЩ искат да забранят шифроването в WhatsApp, Telegram и др.

Администрацията на президента търси забрана на пълното криптиране в месинджърите
03.07.2019 / 12:24

Reuters: Западни специални служби са хакнали руската Яндекс

Целта на атаката е била следене на потребителите
28.06.2019 / 11:59
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.