Windows 10 тайно изпраща на Microsoft уеб активността на потребителя

Браузърът Edge изпраща адресите на посетените сайтове заедно с уникален идентификатор на потребителя
Оригиналната версия на браузъра Edge, идваща заедно с операционната система Windows 10, изпраща на сървъри на Microsoft информация за посещаваните от потребителя страници в интернет. Става дума не само за пълни адреси, но и за т.нар. SID – идентификатор присвояван при създаване на потребителски профил за операционната система. Информацията е от изследователя Мат Уийкс, известен в Twitter като scriptjunkie1.

Компанията използвата функцията Smartcreen в Windows Defeder за защита от потенциално опасно съдържание в интернет. Функцията проверява посещаваните страници, сравнявайки техните адреси със съхраняван в нейните сървъри списък. Microsoft предупреждава за това потребителите на страница, посветена на нейната политика за конфиденциалност.

Според Уийкс обаче от компанията пропускат да споменат факта, че адресите и SID кодът се изпращат в открит (нехеширан) вид. По този начин е възможно събиране на данни мрежовите предпочитания на потребителите на Edge.

Специалистът допълва, че Microsoft би могла да използва методи, прилагани от други популярни браузъри като Chrome, Firefox и Safari, които сверяват хешове на посещаваните от потребителите страници. Този тип обработка не позволява възстановяване на първоначалната информация, т.е. потребителската активност (поне на теория).

След публикуването на горната информация от BeepingComputer са провели експерименти с браузъра и съшо потвърждават наличието на проблема. При това функцията Smartscreen изпраща не само адреси на сайтове, но и данни за подозрителни файлове, отваряни на компютъра.
още по темата

Windows 10 ще може да се преинсталира от облака

Вече няма да е необходимо да пазите копие на операционната система, за да започнете отначало
02.09.2019 / 10:22

Advanced Protection Program вече предлага защита срещу изтеглянето на рискови файлове в Chrome

Това е само една от последните промени в сигурността на Google профилите
07.08.2019 / 03:50
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.