Huawei разкри ключови подробности за своята операционна система Hongmeng

Платформата ще конкурира Android и Windows
Основателят и президент на Huawei Рей Женфей разкри подробности за операционната система Hongmeng, която в момента е в процес на разработка в китайската компания.

По думите на ръководителя ѝ тя ще работи по-бързо от Android и, например, macOS. Освен това той отбелязва още, че сферата на използване на новата ОС ще е максимално широка. Планира се тя да бъде задействана в не само в мобилни устройства, но и маршрутизатори, мрежови комутатори, компютри и центрове за обработка на данни. Подчертава се още, че тя ще се използва и за устройства от категорията "Интернет на нещата" и в умни автомобили.

В Мрежата се пише още, че чрез Hongmeng от Huawei възнамеряват веднъж и завинаги да решат проблема със зависимостта си от американските разработчици на операционни системи Google и Microsoft.

При преминаването на потребителските продукти към новата ОС се очаква да няма проблеми със съвместимостта на таблетите и смартфоните със софтуерни продукти на външни разработчици. Вече бе съобщено, че Hongmeng ще е съвместима с приложения, писани за Android.

Припомняме, че в края на май администрацията на Доналд Тръмп и министерството на търговията на САЩ поместиха Huawei в "черен списък", наричайки я заплаха за националната сигурност на страната. На американски компании, включително Google и Microsoft, бе забранено да си сътрудничат с китайската корпорация. Като следствие Huawei се оказа лишена от възможността да ползва Android и Windows. От там обаче явно не бяха изненадани от развоя на събитията. Според слухове компанията работи върху своя софтуерна платформа от години и правилният момент за обявяването ѝ се е оказал конфликтът с властите на САЩ.
още по темата

Huawei представи операционната система Harmony, която ще замени Android

Новата ОС ще се използва в най-различни устройства, но първо ще се появи в телевизори
09.08.2019 / 12:35

Huawei представи своя първи 5G смратфон

Устройството е изградено на базата на миналогодишния флагман Mate 20X, но са налице и важни разлики
26.07.2019 / 03:07

От Huawei разказаха за отношението си към смекчаването на санкциите

В Китай не вярват на Тръмп и се готвят да говорят в условията на санкции
04.07.2019 / 04:56

Тръмп временно смекчи санкциите срещу Huawei

Компанията отново има достъп до някои американски технологии
01.07.2019 / 04:17

Huawei: Преходът към собствена ОС ще лиши Android от стотици милиони потребители

Предстои ли "балканизация" на мобилните платформи?
27.06.2019 / 12:21
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.