Ако искате да останете анонимни в мрежата, има няколко начина - VPN и инкогнито режимите могат да помогнат, но проектът Tor е на съвсем друго ниво. За всички потребители на Android има добри новини - браузърът Tor излезе от бета стадий и вече е официално приложение в Google Play Store. Tова означава, че сърфирането в Tor мрежата ще бъде по-лесно от всякога.

Използването на мобилни браузъри се увеличава непрекъснато по целия свят, а в някои региони това е и единственият начин хората да достъпват интернет", пише в блог пост Tor Project. "В същите тези региони обикновено има и много силна цензура и следене на потребителите, така че за нас беше приоритет да достигнем тези хора".

Tor браузърът е базиран на Forefox, така че потребителите ще имат познатите фунционалности като браузване в различни табове, но разликата е, че Tor не се свръзва директно със сайтовете. Вместо това той използва мрежа от криптирани сървъри, които скриват IP адреса на потребителя. И преди беше възможно човек да се свърже с Tor мрежата на смартфон, но това ставаше през приложението Orbot/Оrfox. При Tor браузърът процесът е улеснен и потребителите се свързват автоматично с подсигурената мрежа с всяко пускане на приложението.

Браузърът Tor може да е полезен инструмент за журналисти, които искат да избегнат цензура и преследване от правителството в държави със съмнителни режими на управление. Чрез този инструмент също могат лесно да бъдат избегнати нежелани реклами или блокиране на дадени сайтове по геолокация. Разбира се, подобен браузър може да бъде използван и за укриване на нелегални дейности - като трафик на наркотици и хора.