Спасен от остаряване, Paint се завръща обновен

Програмата за рисуване вече може да се управлява само чрез клавиатура
Първоначалният план на Microsoft беше да прекрати актуализациите на Paint, като програмата щеше да бъде достъпна за сваляне от Store, но нямаше да бъде включена в Windows или да получава нови ъпдейти.

Миналия месец компанията все пак отстъпи и съобщи, че приложението ще продължи да бъде част от Windows. А сега нещата стават още по-хубави: програмата е обновена и включва изненадващи нови функционалности, пише Ars Technica.

Новият ъпдейт на Paint включва възможност за управление чрез клавиатура. По-точно сега програмата може да бъде контролирана изцяло чрез клавиатурата. Курсорът може да се мести със стрелките, докато бутонът Space се използва за активиране на инструментите. Освен това с определени бутони могат да се управляват секциите и като цяло да се прави всичко, за което досега беше нужда мишка.

Това обаче не е единствената промяна. От Microsoft уточняват, че Paint вече работи по-добре с екранни четци.

Изненадващо, но единственото, което компанията не е направила още, е да публикува изходния код. Работата на Microsoft с общността за отворен код продължава да се разраства: кодът на някои ключови Windows компоненти беше отворен и кодът на други приложения, като Calculator, също беше публикуван. Може би с последния ъпдейт на Paint компанията дава пример как да се използват API-та на Windows за достъпност, дори при приложения, които на пръв поглед не могат да се управляват само чрез клавиатура.
още по темата

Новият ъпдейт на Windows ни доближава до бъдещето без пароли

Вече ще можете да влизате в приложения и онлайн услуги чрез ПИН код или биометрични данни
10.05.2019 / 05:40

Microsoft може да запази легендарния графичен редактор Paint

Според участници в Insider Preview на Windows, компанията се е отказала да изключва Paint от стандартния пакет
13.02.2019 / 02:20
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.