Всички анонси от Microsoft Build 2019

Миналата седмица Google и Microsoft проведоха ежегодните си конференции на разработчиците. За най-интересните анонси от Google I/O 2019 вече писахме. Сега ще обърнем внимание и на Microsoft Build 2019 Developer Conference. Освен Windows 10, който традиционно остава центъра на вниманието на този род събития, други важни анонси бяха отдавна чаканият Chromium-базиран Internet Explorer браузер, новият Windows Terminal, онлайн кодинг редактор, отварянето на кода на редица пакети за разработчици и още!

Visual Studio Online
Visual Studio Online е уеб-базиран кодинг редактор за разработчици, за да могат бързо да коригират код или да се присъединят към Live Share сесия. Както вече сами се досещате, Visual Studio Online е на базата на популярният безплатен и с отворен код десктоп кодинг редактор на Microsoft Visual Studio Code. Реално служи като допълнение към Visual Studio и Visual Studio Code. Затова и този онлайн редактор ще поддържа абсолютно всички разширения, които в момента се поддържат от Visual Studio Code, в това число се запазват и популярни функции, като Visual Studio Code Workspaces. Имайте предвид, че поне към този момент Visual Studio Online е достъпен единствено през Private Preview.


Новият Windows Terminal
Отдавна очаквахме това да се случи, но ето, че най-накрая от Microsoft пуснах нов терминал за команди в Windows 10, който се казва лаконично "Windows Terminal". Този инструмент за разработчици под Windows ще бъде пуснат в средата на месец юни и ще въведе шорткъти, табове, GPU-ускорен текстови рендъринг и общо взето всичко, за което разработчиците се надяват от доста години насам.

Всички анонси от Microsoft Build 2019


Windows Subsystem за Linux 2
Редмъндци вече са готови с Windows Subsystem за Linux 2 на базата на ядрото Linux 4.19 LTS. Това всъщност, е същото ядро, което Microsoft използват за Azure платформата. Затова и от компанията твърдят, че WSL 2 ще намали значително времето за зареждане на Linux, както и използването на оперативна памет. Освен тези неща, сред другите значителни нововъведения, намираме по-добра производителност на файловата система, поддръжка по подразбиране на Docker и др. Новият WSL ще бъде наличен по-късно тази година.


Quantum Computing Developer Kit – вече с отворен код!
Фактът, че Microsoft вече от доста време работи над квантовите изчисления не е тайна за никого. Гигантите вече сериозно инвестират ресурси за разработката на новата технология. За пример може да послужи създаването на Q# - домейн-специфичен език за програмиране насочен към писането на квантов кодинг, компилатор на квантов код писан на Q#, както и квантов симулатор. Всички тези инструменти са част от т. нар. Microsoft Quantum Computing Development Kit.

На Build 2019, Microsoft обявиха, че отварят кода на целия пакет за разработчици, като кодът ще е достъпен посредством GitHub.


Платформа за гласуване с отворен код
По всичко личи, че Microsoft искат да променят как гласуванията протичат по време на избори. За да направят изборите сигурни и прозрачни, компанията анонсира ElectionGuard – безплатна платформа с отворен код, която ще предостави проверка от край до край на гласовете по време на избори. Сред другите ползи на платформата са възможността за отварянето на резултатите към организации на трети страни и позволяването на гласуващите да верифицират гласовете си използвайки криптографска техника, наречена "хомоморфно криптиране".
Пилотната програма за ElectionGuard SDK се очаква да започне по някое време през 2020-та година.

Всички анонси от Microsoft Build 2019


Chromium-базираният Edge
Новият Microsoft Edge идва с редизайн на Home страницата. Ще включва персонализирани новинарски уебсайтове, наскоро отворени документи и още. Бързо и лесно ще могат да се активират различни нива на защита за онлайн сърфиране – Strict, Balanced и Unrestricted. Strict нивото на сигурност няма да позволява никакви проследяващи и записващи механизми, докато Unrestricted ще позволява всички. Balanced ще е комбинация между двете нива. При всички три обаче, зловредния софтуер ще бъде блокиран автоматично.


В допълнение от Microsoft представиха Legacy Support на Internet Explorer под формата на специален IE-режим и Collections. Internet Explorer режима ще позволява на потребителите да достъпят стари сайтове без необходимостта от превключване към Internet Explorer браузера. А Collections функцията ще ускорява онлайн производителността като автоматично форматира файлове, текстове и изображения в специален прозорец. Освен това, Collections ще позволява на потребителите да изпращат пре-форматирани имейли, чат съобщения и много повече, само с drag & drop.

Концепцията Fluid Framework
На последно място, но не и по значение, Microsoft представиха концепцията Fluid Framework, която е мощен инструмент за работа в екип. Fluid Framework може да се използва, за да се нанасят корекции в реално време в облака, при това сред няколко различни браузера. На Build 2019 беше демонстриран по-скоро като прототип, но по-късно тази година ще имаме възможност да видим как точно работи на Microsoft 365 за разработчици.

Всички анонси от Microsoft Build 2019

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.