Последният ъпдейт на Windows чупи още повече компютри с антивирусни

Засегнати са операционните системи Windows 7 и 8.1, както и някои версии на Windows Server
Последното голямо обновление на Windows изглежда забива доста компютри със специфични антивирусни програми, а сега изглежда, че проблемът се задълбочава. По-рано миналата седмица Microsoft съобщи, че временно спира ъпдейтите за Windows компютри с инсталиран антивирусен софтуер на Sophos и Avast, след като потребители се оплакаха, че машините им не могат да заредят.

От този момент към листа с проблемни програми се присъединиха и антивирусни решения на Avira и ArcaBit. Само преди дни се появи информация от Ars Technica, че Microsoft разследва подобни проблеми със съвместимостта и на продуктите на McAfee. Сред засегнатите версии на операционната система са Windows 7, 8.1 и някои версии на Windows Server. Компютрите с Windows 10 изглежда нямат подобни проблеми.

Засегнатите компютри или забиват директно, или започват да работят много бавно, след опит на потребителите да се логнат в Windows. Едно от решенията на проблема е да се зареди операционната система в Safe Mode и да се деинсталира антивирусната програма, която причинява проблема, след което може да бъде избрана такава, която няма проблеми със съвместимостта.

Няма как да не се запитаме дали това не е скрит ход от страна на Microsoft, който цели да накара последните останали потребители, ползващи старите версии на Windows - 7 и 8.1 да преминат към Windows 10. Подобен ход би имал и друг ефект, той може да накара потребителите да се откажат от антивирусен софтуер от трети страни и да ползват вградената защита Windows Defender. Разбира се, това са спекулации и Microsoft надали би си позволила подобно нещо (ако има дори минимален шанс компанията да бъде разкрита и скъсана от съдебни дела).
още по темата

Новият ъпдейт на Windows 10 скоро ще бъде при вас

Това е добра новина, ако се надяване на обновена визия и не искате повече пароли
22.05.2019 / 10:25

Скоро ще можете да виждате уведомленията от Android и на компютъра си

Microsoft изпълнява едно от своите големи обещания
30.04.2019 / 11:35

Новият ъпдейт на Windows 10 е блокиран за компютрите с включена флаш памет

Това е странен проблем, който лесно може да се заобиколи
25.04.2019 / 11:24

Microsoft пусна публична демонстрационна версия на обновения Edge

Браузърът е базиран на ядрото с отворен код Chromium, зад което стои Google
16.04.2019 / 11:05

Windows 7 напомня на потребителите за края на ъпдейтите за сигурност

Microsoft ще поддържа операционната система до януари 2020
21.03.2019 / 10:47
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.