Изкуствен интелект на Nvidia превръща драсканици в реалистични пейзажи

Радост за всички Paint художници
Много от израсналите през 90-те години вероятно са минали период на рисуване в Microsoft Paint. Ако сте сред тях, то на вашите драсканици от този период им е било необходимо съвсем малко, за да се превърнат в шедьоври. Всичко, което ви е трябвало е малко помощ от т.нар. генеративно-състезателна мрежа (GAN).

Nvidia демонстрира базирана на изкуствен интелект технология, която може да превръща схематично нахвърляни репрезентации във фото-реалистични пейзажи. От компанията са нарекли генератора "GanGAU". Първата част от името на художника постимпресионист Пол Гоген.

Интерфейсът на офтуера е съвсем прост, но това което се крие зад него – не чак толкова. Налице са три инструмента - "кофа", четка и молив (като от споменатия Paint). Чрез тях на екрана се нанасят различи "материали", чрез които се посочва къде на картината има вода, трева, скали, небе и т.н. След това системата генерира реалистично изображение.

Nvidia са разработили GauGAN да работи на тензорна платформа, с каквато разполага видеокартата Titan RTX например. Вероятно обаче тя ще работи и на по-базов хардуер, макар и по-бавно.

GAN (Generative Аdversarial Нetwork) технологиите са сред горещите теми в сферата на изкуствения интелект, тъй като дават възможност за ускорено обучаване на интелигентни системи. Вместо да бъдат захранвани с данни докато не се научат как да ги обработват, генеративно-състезателните мрежи използват две невронни мрежи, които се конкурират. Едната създава нещо, а другата решава дали то е реалистично. С течение на времето резултатите се подобряват. В конкретния случай първата за обучаването на системата са били използвани 1 млн. изображения от Flickr.


още по темата

Спасен от остаряване, Paint се завръща обновен

Програмата за рисуване вече може да се управлява само чрез клавиатура
17.05.2019 / 12:24

Изкуствен интелект създаде нов спорт

Speedgate е базиран на информация от стотици съществуващи спортове
15.04.2019 / 03:37

Уебсайт използва AI, за да създава фалшиви лица

Изображенията изглеждат притеснително реалистично
18.02.2019 / 10:46

Система с ИИ на NVIDIA "сглобява" фотореалистични изображения

Дали това е бъдещето на портретния режим в смартфоните?
21.12.2018 / 03:11
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.