Какво е Windows Lite?

Вече сте чували за Windows RT, а вероятно и сте наясно с Windows 10 S. Но какво знаете за Windows Lite? Истината е, че няма особено много, което да се знае, но това е предполагаемата следваща операционна система на Microsoft. Чували сме, че това ще е най-лекият Windows до момента и ще е пряк конкурент на Chrome OS на Google и техните Chromebooks. Възможно е дори, тази ОС да е толкова радикална, че да не се казва "Windows" и да служи за захранването на предстояща вълна от двуекранни Windows-базирани устройства. Но нека караме поред...

Какво е Windows Lite?
Преди да продължим, важно е да направим едно уточнение: Windows Lite, който ще дискутираме, е бъдеща форма на нова операционна система на Microsoft. Това не е неофициално поддържаната орязана версия на Windows 10, която може да се намери по торент сайтовете.

Windows Lite се предполага, че ще е супер-олекотена версия на класическият Windows, но ще е много по-бърз и минималистичен, спрямо всяка предишна версия на Windows. До известна степен подобно на Windows 10 S, поддържайки единствено UWP приложения свалени от Microsoft Store и Progressive Web Apps, които ще оперират като офлайн приложения, работещи сред онлайн услуга. А според най-актуалните слухове, това ще е ОС за двуекранни устройства. Също спекулация е, че първото устройство, което ще идва с тази нова ОС е Surface Centarus, който е планиран за края на 2019-та година.

Какво е Windows Lite?


Продължавайки да градят на основите поставени от Always Connected лаптопите, редмъндци подготвят Windows Lite да е винаги активен, винаги свързан с интернет и работещ с всеки тип CPU, за да предостави широк спектър от опции за производителите и потребителите. Взимайки предвид процесорите на Qualcomm, които са особено успешни в това да предоставят над 20 часа заряд на батерията на лаптоп, не бихме останали изненадани, ако наскоро обявеният Snapdragon 8cx, всъщност се окаже захранващ за Windows Lite-базирани лаптопи (които предполагаемо биха се появили през втората половина на 2019-та).

Голяма част от новата "Lite" ОС, вероятно няма да изглежда като класически Windows. Говорим за чисто нов интерфейс със съвременни форми и функционалност заставаща над прозоречния завет. Преди време, популярният журналист Брад Самс (Brad Sams), който има дълга история свързана с Microsoft и Windows лийкове и мокъпи, хвърли светлина върху това как вероятно ще изглежда Windows Lite. На мокъпа, който можете да видите по-долу, ясно се забелязва модерният интерфейс, със Start бутон изместен в центъра на екрана. Търсачката много наподобява тази в Chrome OS, посочвайки предположения за приложения.

Какво е Windows Lite?


Какво означава всичко това за основните Windows проекти – като Polaris, за който се говори, че ще е наследника на Windows 10 (и който ще обсъдим в отделен материал)тепърва предстои да видим. Ако Lite се окаже истинска и ефективна ОС, поне на теория ще сложи пирон в ковчега на Windows 10 S.

А дали наистина ще се казва "Windows Lite"?
Към този момент, ако трябва да сме съвсем точни, новата ОС се казва просто "Lite" – така поне се появява из различни билдове на Windows Insider. Възможно е, дори да не носи "Windows" в името си. Различни източници сочат, че новата ОС е под кодовото наименование Santori.

Какво е Windows Lite?


Комбинацията от нов потребителски интерфейс и брандинг, могат да извървят дълъг път в усвояването на нова генерация потребители, които смятат Windows за комплексна операционна система, запазена марка за РС аудиторията и ентусиастите, като цяло. Също както Chrome OS изгради основите си около популярността и разпознаваемостта на Chrome браузъра, "Lite" (или както редмъндци решат да се казва) може да преобрази представата как трябва да изглежда и работи ОС, същевременно насочвайки Microsoft в нова посока за компанията.

Какво е Windows Lite?


Кога ще можем да видим Windows Lite?
Вече пояснихме, че Microsoft не са направили никакъв официален анонс свързан с Windows Lite. Самият факт, че се появяват подсказки в Windows Insider билдовете, означава, че новата ОС е доста напред в разработката. Говори се, че Windows Lite няма да се закупува индивидуално, а ще идва инсталирана със специфични лаптопи, насочени към домашна употреба и студенти. Това предполага, че тази ОС няма да е подходяща за корпоративни клиенти.
През май месец, ще се състои Microsoft Build 2019 конференцията и вероятно тогава ще научим повече по въпроса – ако не за Windows Lite, то за Polaris (Windows 11) или поне за Windows 10 S.

Какво е Windows Lite?

още по темата

Русия подготвя своя мобилна операционна система – Astra Linux

На нея ще са базирани промишлени устройства, предназначени за силови структури едри компании
18.06.2019 / 11:06

Qualcomm обещава лаптопи, работещи до 25 часа без зареждане

За това ще помогнат нови чипсети на компанията
03.06.2019 / 12:09

Microsoft дава по-голям контрол над ъпдейтите за потребителите на Windows 10

Можете да отлагате инсталацията до 35 дни
05.04.2019 / 10:17

Как да изпращаме анонимни имейли

Ако искате да изпратите имейл, който да не е свързан с вашата самоличност, ето как можете да го направите
20.03.2019 / 03:59
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.