Първи поглед към Android 10

В интернет се появи бета версия на все още безименната Android Q
Google Публикува първата публична предварителна версия на мобилната операционна система Android 10. Засега не се знае как точно ще се казва тя, но е ясно че кодовото ѝ име ще започва с буквата "Q".

Бета версията е достъпна за всички смартфони от серията Pixel на Google. Засега тя не е достъпна за потребителите на други устройства, такива с Android One.

Операционната система е претърпяла изменения, касаещи както дизайна, така и нейните функции. Промените са най-вече при навигацията, сигурността и мултимедийните възможности...

Сигурност

В Android Q потребителят може да управлява дали приложенията да имат достъп до GPS-а. Той може да забранява или да разрешава на софтуерните продукти да знаят къде се намира той.

Налице е възможност за избор кога всяко приложение да има достъп до локацията – винаги (включително при работа във фонов режим), само в активен режим или никога. Предвидена е и опция за забрана на достъпа до GPS-a на всички приложения, които по подразбиране нямат нужда от него. Тези, които имат нужда от функцията, като навигатори или услуги Spark да кажем, пък винаги ще имат достъп до актуалните координати.

Първи поглед към Android 10

Сред настройките пък е добавена опцията Privacy, чрез която потребителят може да проследи как и от кои приложения е било следено неговото местоположение.

Интерфейс за сгъваеми устройства

Смартфоните с гъвкави екрани, показани на MWC 2019, вероятно само предвестници на мащабна тенденция. Android също се готви за нея – в новата бета версия на операционната е загатната поддръжка на такива форм-фактори.

Засега е ясно как тази възможност ще бъде реализирана във финалния вариант на Android Q. Първите стъпки в тази посока обаче са налице.

Първи поглед към Android 10

"Нотификационна завеса"

В задаващата се Android 10 потребителите ще могат да сменят цветовете на бутоните в т.нар. нотификационна завеса. В момента подобна опция се предлага от фирмените скинове на различни производители, но не и в "чистата" версия на ОС от Google.

Също така, ако сте изключили звука и някоя нотификация дойде със звуково уведомяване, то тя ще бъде маркирана с иконка изобразяваща звънче. По този начин можете бързо да се ориентирате коя точно е важната нотификация или да премахнете привилегиите в настройките на конкретното приложение.

Първи поглед към Android 10

Забрана за цял екран

Друго нововъведение в задаващия се Android Q ще е възможността за забрана за самосиндикално преминаване на дадено приложение в пълноекранен от фонов режим. Например при настъпване на някакви промени или получаване на уведомяване, то може да се "разгъне" на цял екран, върху софтуера, който потребителят използва в дадения момент. На всеки му се е случвало нещо подобно, а в Android 10 потребителят ще може принудително да отнема правата за достъп до пълноекранен режим на даденото приложение.

Мултимедия, снимки, комуникации

Новата операционна система ще предложи и промени при мултимедийните възможности и работата с Wi-Fi. Налице е режим за адаптивно използване на безжичната мрежа, като чрез него ще могат да се постигат максимални скорости (например при теглене на големи файлове или играене на игри) и да се пести заряд на батерията.

Първи поглед към Android 10

Приложения на трети стани пък вече ще има достъп до информацията за дълбочината на пространството, създавани от основните камери. Тази информация може да се използва при обработка на снимки в мобилен графичен редактор.

Кога да очакваме Android 10?

Засега не обявена датата на илизане на оперционната система. Повече информация за нея се очаква в началото на май по време на конференцията I/O на Google.
още по темата

В Android Q има функция, превръщаща смартфона в настолен компютър

Вече сме виждали устройства с такива възможности, но занапред тази функция ще става все по-масова
20.03.2019 / 08:19

Your Phone на Microsoft дублира Android смартфон на Windows 10 компютър

Новата функция Phone Screen дава пълен контрол върху телефона директно от Windows 10 компютър
13.03.2019 / 03:11

Потребителите на Android ще влизат във все повече приложения и сайтове само с пръстов отпечатък

Вече няма да ви се налага непрекъснато да въвеждате пароли
27.02.2019 / 10:22

Как ще се справи Android със сгъваемите смартфони?

Новата версия на операционната система ще поддържа устройства в две различни конфигурации
20.02.2019 / 04:37

Станаха ясни детайли за модулната Windows Core на Microsoft

Това може да е наследник Windows 10 и конкурент на Android
11.02.2019 / 05:43
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.