Windows 10 April 2019 Update – какво ново в следващият голям ъпдейт

Макар все още в период на бета тестване сред Windows Insiders, следващата версия на Windows 10 – която според слуховете ще се казва "April 2019 Update" – се приближава към официалната си премиера. Това не се очертава да е масивен ъпдейт, но има достатъчно нововъведения и подобрения, които да освежат почти четиригодишната операционна система.

Подобрено Start Menu и Light Theme

Microsoft представиха Dark Mode в Windows 10 през 2018-та, а сега очакваме светла тема, която да придаде контраст във вида на операционната система. Light Theme прави така, че таскбара, Start менюто и Action Center, вече имат по-ярък и светъл бял цвят. Някои от иконките в системната лента и таскбара, също са променени, за да съвпаднат с новата тема, включително OneDrive и File Explorer.
Start менюто получава отново внимание с новият ъпдейт. Когато инсталирате April 2019 Update ще забележите, че вече представлява една колона и съдържа по-малко пре-инсталирани приложения и плочки. Вече ще е възможно и премахването на редица от стоковите Windows 10 приложения, които не използвате, като 3D Viewer, Calculator, Calendar, Mail, Movies & TV, Paint 3D, Snip & Sketch, Sticky Notes, както и Voice Recorder.


Windows 10 April 2019 Update – какво ново в следващият голям ъпдейт


Cortana и Search

Друга голяма промяна е разделянето на Cortana от търсачката в таскбара на Windows 10. При предишните версии, двете бяха интегрирани една с друга. Сега търсачката в таскбара ще търси за файлове и документи, а кръглата иконка на Cortana ще активира дигиталният асистент. Като отделни функционалности, Microsoft твърдят, че така ще им е по-лесно да ги развиват и с времето да еволюират. Разбира се, в случая скептиците веднага предрекоха, че това е първата голяма стъпка към заличаването на Cortana.


Windows 10 April 2019 Update – какво ново в следващият голям ъпдейт


April 2019 Update също така, ще промени принципа на работа на търсачката, за да може Windows да индексира и претърсва всички папки и дялове, наместо да претърсва по подразбиране зададени документи, изображения или видео папки. Освен, че търсачката е с нов интерфейс, включващ целеви страници за Apps, Documents, Email и Web, вече всяко търсене трябва да е по-бързо и така по-лесно да намирате файловете, които ви интересуват.

Резервирано място за Windows Update

Както добре знаем, понякога Windows Update може да причини бъгове, загуба на данни и сривове в самата ОС. С April 2019 Update, Microsoft прави възможно за потребителите с Windows 10 Home да паузират ъпдейтите за до седем дни. Преди тази опция беше достъпна единствено за ползващите Windows 10 Enterprise и Professional, но с 35-дневен лимит. Това ще ви даде достатъчно време да прочетете и да се поинтересувате дали да инсталирате поредният месечен ъпдейт.


Windows 10 April 2019 Update – какво ново в следващият голям ъпдейт


От друга, доста по-противоречива страна, April 2019 Update автоматично ще резервира около 7GB дисково пространство за инсталирането на основни ъпдейти (подобни на този). Идеята е да пази PC-то ви сигурно и ефективно с последните Windows ъпдейти, но това пространство няма да може да бъде спестено. Ако РС-то ви има нужда, ще може да послужи и да се използва от временни файлове, приложения, системен кеш и др. Интересното е, че резерва ще е различен спрямо всяка система и в някои случаи може и да е над 10GB, така че преди да инсталирате April 2019 Update, бъдете сигурни, че имате достатъчно свободно място.

Сигурна и свободна среда за подозрителен софтуер

Не на последно място е Windows Sandbox. Тази функция беше достъпна единствено за Windows 10 Pro и Enterprise. Идеята е, че позволява да създадете безопасна десктоп среда, която може да изолира и подкара подозрителни програми и приложения, извън основната част на системата. След като Windows Sandbox се затвори, всички използвани файлове и софтуер биват перманентно изтрити. За средностатистическия потребител това може и да не е вълнуващо нововъведение, но за разработчиците определено ще е интересно.


Windows 10 April 2019 Update – какво ново в следващият голям ъпдейт


Други по-малки промени

Всеки ъпдейт на Windows 10 носи със себе си голям брой малки подобрения и промени. Така ще е, разбира се и с April 2019 Update. Само част от тях са, ъпдейтнат слайдер за яркостта на екрана в Action Center, ъпдейтнат панел с емоджита, нова иконка за микрофона в системната лента, опростено приложение с бързи настройки, възможност да преглеждате подробна история с инсталираните през времето ъпдейти и др.

Windows 10 April 2019 Update_Screen6

Цена и пускова дата

Досега всички Windows 10 ъпдейти, независимо колко радикални, са били безплатни. Не очакваме тенденцията да се промени. Ще можете да свалите April 2019 Update посредством Windows Update веднъж след като Microsoft определеят, че е съвместима с вашият компютър. Този тип големи ъпдейти на Windows 10 се пускат поетапно сред потребителите, така че при вас може да дойде по-късно или по-рано спрямо други.
Както подсказва името на ъпдейта, пусковата дата може да е всеки ден от април. Освен това, редмъндци имат дълга история на проблеми премиери на ъпдейти, така че нищо не е сигурно, дори да е ясна точната дата. Само за пример ще дадем, че повечето потребители получиха October 2018 Update през ноември.
още по темата

Спасен от остаряване, Paint се завръща обновен

Програмата за рисуване вече може да се управлява само чрез клавиатура
17.05.2019 / 12:24

Microsoft забави флашките в Windows 10 за удобство на потребителя

Целта е преносимите памети да могат бързо изключвани с цел по-висока сигурност
09.04.2019 / 01:38

Microsoft Defender вече е достъпен и за Mac

Компаниите могат да прегледат антивирусния софтуер още сега
22.03.2019 / 11:22

Windows 7 напомня на потребителите за края на ъпдейтите за сигурност

Microsoft ще поддържа операционната система до януари 2020
21.03.2019 / 10:47

Какво е Windows Lite?

19.03.2019 / 01:10
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.