Когато Microsoft пусна приложението Your Phone миналата година, то даде възможност на потребителите да имат мигновен достъп до всички снимки и текстови съобщения от телефона си директно на Windows 10 компютър. По време на представянето на следващата генерация Surface устройства, компанията загатна една още по-полезна функционалност - дублирането на целия Android телефон през Windows 10 компютъра.

В края на тази седмица група потребители в програмата Windows Insider ще могат да тестват за пръв път тази функциоалност, след като обновят Your Phone приложението. Вместо да се налага да се протягат за телефона си, за да видят даден SMS или чат съобщение, потребителите ще могат да го видят и да отговорят директно от компютъра и това е само един малък пример за способностите на този режим.

Има обаче и няколко ограничения - трябва да използвате Windows 10 build 1803 или по-късен, както и телефон с операционна система Android 7.0 или по-нова. Компютърът, който ползвате също така трябва да поддържа Bluetooth нискоенергиен периферен режим на работа.

Всичко това се явява като алтернатива на използването на мобилни приложения в декстоп среда - като Viber, Messenger, Snapchat и други. Един от големите проблеми на Windows 10 от друга страна е липсата на приложения, които ползват чувствителните на допир дисплеи. Your Phone и опцията Phone Screen могат да решат тези два проблема, ако Microsoft са си написали домашното. Все още няма информация кога и дали тази функция ще бъде пусната към масовите потребителите.