Стана ясен дизайнът на браузъра Microsoft Edge, прехвърлен на енджина на Chrome

Edge може да загуби своята идентичност и да заприлича на своя конкурент от Google
В интернет се появиха първите скрийншотове от задаващата се версия на браузъра Microsoft Edge, базиран на енджина Chromium. Изображенията са публикувани на сайта NeoWin. Не се знае дали визията на приложението е финална, но сега тя изглежда като почти пълно копие на Google Chrome.

Edge е интернет браузър на Microsoft, който се доставя заедно с Windows 10. Той замени известния Internet Explorer и сегашната му версия и базирана на енджина Edge HTML, която обаче не се развива достатъчно бързо, както налагат променящите се уеб стандарти. През декември 2018 г. стана ясно, че Microsoft е взела решение да прехвърли продукта си на енджина с отворен код Chromium, използван в Google Chrome.

Обновеният Edge обаче толкова прилича на най-популярния си конкурент, че двата са трудно различими – в него присъства пълният набор от базови елементи на Chrome. Налице са същите бутони за навигация, презареждане, "домашна" страница и т.н. При кликване върху иконката с профила на потребителя горе вдясно пък се появява информация за неговия акаунт. Подобно е положението на стартовия екран на приложението.

Все пак, налице са и разлики. Обновеният Edge предлага няколко варианта на визуализиране на стартовия екран. Потребителят може да активира допълнителни блокове, включително такива за новини от портала Microsoft News.

Източник: NeoWin

Източник: NeoWin


Споменатият потребителски профил е този, който потребителят получава при регистрация за услугите на компанията. Търсачка по подразбиране пък е Bing.

Сходството с Chrome е налице и в менюто с настройки. В настоящата версия те се намират в появяващ се вдясно панел, а в новата изглеждат като в Chrome – повяват се в отделен таб, заедно с отворените интернет страници.

В момента Edge поддържа работа с разширения, чиято съвместимост от Microsoft възнамеряват да съхранят. Според източника на NeoWin браузърът ще поддържа и добавки за Chrome. Достъпът до тях обаче вероятно няма да е през Google Store. Разработчиците им ще трябва да ги публикуват в Microsoft Store.

Засега базираният на Chromium Edge е в период на вътрешно тестване, като достъп до приложението имат някои участници в програмата Windows Insider. Не е ясно кога ще започне публичен бета тест или кога може да се очаква финална версия на браузъра.

През тази пролет Microsoft планира да пусне мащабен ъпдейт за Windows 10 с индекс 19H1. Съществува вероятност новият Edge да види бял свят заедно с него.
още по темата

Новооткрит бъг Internet Explorer позволява цялостен контрол на компютъра

Поредната причина да спрете да ползвате IE
26.09.2019 / 02:41

Microsoft пусна публична демонстрационна версия на обновения Edge

Браузърът е базиран на ядрото с отворен код Chromium, зад което стои Google
16.04.2019 / 11:05

Google ще попита европейските потребители на Android какъв браузър искат да използват

Технологичният гигант прави всичко възможно да избегне нови глоби от ЕС
20.03.2019 / 10:17

Microsoft може да запази легендарния графичен редактор Paint

Според участници в Insider Preview на Windows, компанията се е отказала да изключва Paint от стандартния пакет
13.02.2019 / 02:20
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.