Станаха ясни детайли за модулната Windows Core на Microsoft

Това може да е наследник Windows 10 и конкурент на Android
Пост в LinkedIn дава нови подробности за проекта Windows Core OS – модулна операционна система, на Microsoft, чието ядро ще се основава системният софтуер на продукти като Surface Hub, HoloLens 2 и възможно Surface Phone. Компанията работи върху проекта вече няколко години, но засега не е обявила нищо официално.

Потребител с псевдоним DriversCloud е открил в професионалната социална мрежа описание на работна длъжност на мениджър по сигурност за проекта Windows Core OS. Там се говори, че за изграждане на защитата на операционната система е необходим опит в сферата на машинното учене и обработката на данни. Освен това заемащият тази длъжност ще се занимава със защита на свободен софтуер. Последното може би представлява потвърждение, че последният ще присъства в задаващата се ОС.

В LinkedIn е налице описание и на друга длъжност, свързана с проекта, която пък потвърждава, че Windows Core ще поддържа Win32 приложения. Тя ще е реализирана чрез контейнери, създадени на базата на OneCore.

Модулът OneCore включва ядро, мрежови софтуер, управление на захранването, система за сигурност и т.н. В случай на некоректна работа или проблем със сигурността на приложението, това че то е контейнер ще предпази базовата система.

Освен това Windows Core OS ще поддържа и приложения за Universal Windows Platform (UWP). Тя позволява на разработчиците да създават приложения за различни версии на Windows – мобилна, настолна и т.н. Идеята е един софтуер да работи на всякакви устройства.

Всъщност, основната идея на Windows Core OS е точно такава – да е универсална платформа за всякакви платформи, формфактори, размери на екрана. Първата версия вероятно ще е за мобилни устройства, след което ще се появят и такива за персонални компютри и за конзолите Xbox. Според някои наблюдатели това вероятно е наследникът на Windows 10.

Windwos Core OS представлява скелет с отворен код, напомнящ проекта Android. Той не е предназначен за крайни потребители, а за разработчици, които го дооформят според своите продукти, запазвайки съвместимостта му.

Microsoft залага на модулен подход. Чрез добавяне на компоненти към базовата рамка може а се реализира поддръжка на по-специфични приложения и хардуерни компоненти. Необходимостта от подобна реформа е ясна – въпреки обновеното си лице, идеята, стояща зад Windows 10, е на повече от 30 години.
още по темата

Какво е Windows Lite?

19.03.2019 / 01:10

Първи поглед към Android 10

В интернет се появи бета версия на все още безименната Android Q
14.03.2019 / 05:50

Стана ясен дизайнът на браузъра Microsoft Edge, прехвърлен на енджина на Chrome

Edge може да загуби своята идентичност и да заприлича на своя конкурент от Google
06.03.2019 / 04:19

Не си харчете парите за Office 2019, казва Microsoft

Компанията иска да премести бизнеса си от продажба на продукти към услуги
14.02.2019 / 12:35

Dell с патент за сгъваемо устройство с Windows 10

Гъвкавите дисплеи може да променят представите ни за потребителските устройства
07.02.2019 / 08:19
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.