Windows 10 може да се лиши от най-знаковия елемент на дизайна си

Старт менюто на операционната система може остане без т.нар. "живи плочки"
Microsoft може да промени значителни изменения в облика на Windows 10 със задаващия се нов ъпдейт за операционната система, който се очаква през пролетта. От Старт менюто може да изчезнат т.нар. живи плочки (live tiles), съобщи в Twitter Зак Боудън, главен редактор на сайта Windows Central. Той обосновава предположението си с липсата на възможност за самостоятелно извеждане на икони на приложения в Старт менюто в бета версията на ъпдейта.

Ъпдейтът 19H1 за Windows 10 в момента е достъпна само за бета тестъри. Това ще следващото голяма обновяване за операционната система от October Update, който излезе през есента на миналата година.

Премахването на квадратните плочки от Старт менюто ще върне въпросния елемент във времената на Windows 7 и дори Windows XP. В него ще са изброени само последно стартирани приложения, както и връзки за бърз достъп до избрани програми, документи, настройки, както и, разбира се, пълен списък на инсталираните приложения.

Въпросните плочки бяха реализирани за пръв път в интерфейса Metro UI в мобилната операционна система Windows Phone. След това този елемент мигрира в Windows 8, като целта беше да се осигури бърз достъп до приложения и уеб услуги, без да се използва традиционният "десктоп".

В Windows 8 традиционното Стар меню бе заменено с пълноекранен набор от такива "живи плочки". При стартирането на операционната система те се появяваха върху работния плот, принуждавайки свиквалите с десетилетия с един интерфейс потребители да преминат към визия, разработена най-вече за устройства с тъч екрани. Повечето от тях се възпротивиха и в интернет се появиха множество програми, даващи възможност за връщане към традиционния интерфейс.

Всичко това накара Microsoft да върне Старт менюто на обичайното му място при разработката на Windows 10. В момента въпросните плочки са налице в дясната страна на менюто, но продължават да са недолюбвани

Промените в бетата на 19H1 не означават, че плочките ще бъдат махната от финалната версия на ъпдейта. Възможно е Microsoft просто да изпробват нови идеи, които да не видят веднага бял свят.
още по темата

Стана ясен дизайнът на браузъра Microsoft Edge, прехвърлен на енджина на Chrome

Edge може да загуби своята идентичност и да заприлича на своя конкурент от Google
06.03.2019 / 04:19

Станаха ясни детайли за модулната Windows Core на Microsoft

Това може да е наследник Windows 10 и конкурент на Android
11.02.2019 / 05:43

Класическият File Manager вече е достъпен за Windows 10

Тази програма бе почти задължителна през 90-те
05.02.2019 / 08:24

Как да ускорим Windows 10 - част I

Отделете няколко минути и компютърът ви може отново да стане като нов
28.01.2019 / 06:10

Тази година Microsoft спира поддръжката на Windows 10 Mobile

След 10 декември няма да има повече софтуерни ъпдейти
21.01.2019 / 01:46
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.