Instagram, Facebook Messenger и WhatsApp ще се слеят в едно

Марк Цукърбърг възнамерява да направи от трите месинджъра един
Ръководителят на Facebook, Марк Цукърбърг, планира да обедини в едно трите комуникационни услуги, управлявани от компанията, Facebook Messenger, Instagram и WhatsApp, съобщи The New York Times.

Те ще продължат да съществуват като автономни приложения, но ще се появи възжможност например потребител в WhatsApp да изпрати съобщение на такъв в Instagram. Очаква се възможността да бъде реализирана до 2020 г.

В момента процесът по обединяване на месинджърите е на ранен етап, като разработчиците трябва да се справят с някои предизвикателства. За справянето с тях ще трябва да се прибегне до сериозни промени в базовата структура и на трите продукта.

Например WhatsApp по подразбиране поддържа пълно шифроване, а във Facebook Messenger тази функция се активира само в тайните чатове. В Instagram Direct пък тя отсъства напълно. Освен това за използването на приложенията са необходими различни набори от данни. За WhatsApp и Facebook Messenger е достатъчен телефонен номер. За ползване на Instagram обаче е необходима пълноценна регистрация.

Обединяването на услугите обаче ще даде положителни резултати в няколко области, смятат във Facebook. На първо място един комуникационен канал е по-удобен от няколко. Освен това интеграцията на Facebook Messenger, WhatsApp и Instagram ще позволи да бъдат решени редица въпроси, свървани с безопасността и неприкосновеността на данните. Facebook има проблеми в тази област и през последните години се оказа в центъра на няколко скандала. Трето, обединяването може да привлече част от потребителите на Apple и Google и, четвърто, то може да окаже положителен ефект върху доходите от реклами.

Интересно е да се отбележи, че преди няколко години Цукърбърг беше на друго мнение по отношение на Facebook, WhatsApp и Instagram. Той считаше, че въпреки че и двете компании принадлежат на социалната мрежа, няма смисъл те да бъдат прекалено тясно интегрирани. След това обаче Instagram и WhatsApp доказаха своята успешност (втората от двете от известно време е най-популярното мобилно приложение) и в компания са стартирали процес по интеграция. Счита се че точно затова оригиналните основатели на WhatsApp и Instagram са напуснали компанията през 2018 г. Несъгласието с новата политика на Facebook е довела до вътрешни конфликти.

В момента сумарните потребители на Messenger, Instagram Direct и WhatsApp превишават 2,6 млрд. души.
още по темата

Facebook е съхранявала стотици милиони пароли в незащитен вид

Достъп до тях са имали хиляди служители на социалната мрежа
25.03.2019 / 11:33

Уязвимост в WatsApp за iPhone дава достъп до чужди съобщения

Тя дава възможност за заобикаляне на биометричната автентикация
21.02.2019 / 12:04

Вече можете да блокирате фоновото проследяване на локацията във Facebook за Android

Ъпдейтът идва след информация, че компанията е използвала тези данни, за да проследи изчезнали стажанти
21.02.2019 / 10:54
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.