Ако смените номера си, WhatsApp може да покаже разговорите ви на произволни хора

Потребител на име Еби Фулър написа в Twitter, че след като е сменила мобилния си номер се оказало, че има достъп до целия архив от съобщения в WhatsApp на стария му собственик. Тя задава въпроса колко често това се случва и дали новият притежател на нейния стар мобилен номер има дистъп до нейните съобщения.

Еби Фулър е технически евангелист в Amazon AWS в Сиатъл, САЩ. Нейни последователи в Twitter са 19 хил. души, и както може да се предположи, реакциите след съобщението са бурни.

Тя пояснява, че както смартфонът ѝ, така и SIM картата в него са съвсем нови. Също така тя е сигурна, че архивът от WhatsApp съобщения, до които има достъп, не е нейн.

По всичко личи, че това не е единичен случай. Сам Мачин, колега на Фулър в Amazon, коментира, че WhatsApp не получава известия от операторите когато даден потребител "освободи" използвания до момента номер. Комуникаторът съхранява кореспонденцията на потребителите, така че тя да може да бъде възстановена на друго устройство. Проблемът обаче може да има когато собственикът на номера се окаже друг човек.

По идея операторите би трябвало да държат освободените номера "под карантина" в продължение на няколко месеца. На сайта на WhatsApp пък пише, че кореспонденцията се съхранява в продължение на 45 дни, след активиране на нов номер.

Фулър обаче твърди, че притежава номера повече от 45 дни. Няколко души споделят в Twitter, че са се сблъсквали с подобни ситуации. Т.е. проблемът не единичен. Засега от WhatsApp не са коментирали ситуацията.
още по темата

Уязвимост в WatsApp за iPhone дава достъп до чужди съобщения

Тя дава възможност за заобикаляне на биометричната автентикация
21.02.2019 / 12:04

Instagram, Facebook Messenger и WhatsApp ще се слеят в едно

Марк Цукърбърг възнамерява да направи от трите месинджъра един
28.01.2019 / 01:15

Twitter пуска опростен уеб интерфейс за някои потребители

В него ще има бутон за емоджита и бърз достъп до клавиатурата
23.01.2019 / 09:30

Бъг в Twitter е показвал лични съобщения през последните пет години

Грешката се е получавала, когато потребителите на Android са правили промени в настройките на профила си
18.01.2019 / 12:14
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.