NVIDIA ще осигури поддръжка на G-Sync на FreeSync монитори

Съответният драйвър се очаква в средата на януари.
Преди няколко години NVIDIA заговори за възможността опресняването на изображението на монитора да се синхронизира с кадрите, подавани от видеокартата. Това бе посрещнато с радост от геймърите, тъй като реши проблема с накъсването на картината.

Малко по-късно на пазара се появи алтернатива, зад която застана конкурентът на NVIDIA – AMD. Това е технологията FreeSync, чието основно предимство е че става дума за отворен стандарт. Той е поддържан от VESA (Video Electronics Standards Association) и влезе в спецификациите на DisplayPort 1.2a (2013 г.). По-късно поддръжка бе добавена на HDMI.

След това G-Sync остана в интересна позиция. За използването на технологията производителите на монитори трябва да плащат лицензионна такса на NVIDIA, както и да добавят в продуктите си допълнителен хардуерен компонент. Това означава, че потребителите на GeForce видеокарти трябва да платят повече, за да имат достъп до функционалност, която при AMD е на практика безплатна.

На 7 януари обаче NVIDIA обяви официално, че активира възможността GeForce видеокарти (с процесори Pasal и Turing, т.е. сериите GeForce 10 и 20, както и от Titan X нагоре) да се възползват от възможностите, предлагани от FreeSync мониторите. Видеокартите на компанията вече ще поддържат такива дисплеи, като при някои синхронизацията ще е активирана по подразбиране, а при други това ще трябва да стане ръчно. Драйвърът, който ще позволи всичко това се очаква да излезе на 15 януари.

NVIDIA обяви списък от монитори, при които адаптивната синхронизация ще се включи автоматично. Сега G-Sync ще се предлага в три варианта – G-Sync Ultimate, G-Syng и G-Sync Compatible. Последният ще позволява синхронизиране на кадрите с FreeSync панел. Останалите подразбират, че панелът е преминал сертификация, като Ultimate вариантът ще е дори по-скъпа опция, базирана на подобрен процесор.

NVIDIA ще осигури поддръжка на G-Sync на FreeSync монитори

От NVIDIA твърдят, че са тествали над 400 монитора и че само 12 от тях (горе) са покрили необходимите критерии. Именно на тях синхронизацията ще се активира автоматично. Редно е да се отбележи, че бидейки отворен стандарт FreeSync се предлага от най-разнообразни дисплеи, далеч не всички от които са подходящи за игри.

Не на последно място, голяма част от потребителите, които са платили повече, за да си осигурят G-Sync монитор, вероятно няма да са доволни от новината. Всички останали обаче, които разполагат в GeForce видеокарта и искат поддръжка на адаптивна синхронизация, ще имат на разположение много повече (и по-евтини) опции.
още по темата

Поддръжката на 8К резолюция в DisplayPort 2.0 идва в края на 2020 г.

DisplayPort 2.0 е предвиден за до 16К при 60 кадъра в секунда
24.07.2019 / 06:13

Как да активираме FreeSync с новите драйвъри GeForce 417.71 на NVIDIA

Възможни са обаче проблеми с несертифицирани екрани
16.01.2019 / 01:45

CES 2019: AMD представи първата 7-нанометрова видеокарта

Radeon VII идва в началото на февруари на цена $699
10.01.2019 / 11:50

CES 2019: Razer представи геймърски монитор

Компанията стъпва в нов за нея пазарен сегмент
09.01.2019 / 06:22

CES 2019: NVIDIA представи мобилна версия на GeForce RTX

Даже най-слабите лаптопи с такъв хардуер ще са два пъти по-мощни от PlayStation 4 Pro
08.01.2019 / 05:23
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.