Умните гласови асистенти стават все по-популярни и могат да правят все повече полезни неща, но много хора се колебаят да ги използват - особено на публични места. Microsoft са се заели да променят това с новия си патент, който цели да избегне неудобствата от ползването на гласови команди на обществени места. "Въпреки че гласовите асистенти се развиват, хората обикновено избягват да използват гласови команди на публични места", пише в документа.

Това е разбираемо - хората не искат да споделят важна и чувствителна информация, когато наоколо има непознати, а също така - не искат да изглеждат глупаво, говорейки на устройствата си. Според Microsoft проблемът не е толкова технологичен, колкото социален и затова е по-труден за решаване. Компанията все пак е стигнала до идея за решение, която нарича Silent Voice Imput (тихи гласови команди).

Решението е доста странно и все още не е ясно дали ще проработи - вместо да говорите на висок глас на телефона или умния си часовник, когато сте на публично място, просто трябва да шепнете директно в микрофона. Тук идва още по-интересната част - не говорим за нормален шепот, а такъв, който изисква да вдишате, докато шепнете. Идеята е да се намалят изкривяванията, които потокът въздух би причинил, когато устата на потребителя е толкова близо до микрофона (говорим за 2 милиметра и по-близо).

Microsoft смятат, че тази технология лесно може да бъде вградена във всички популярни джаджи, които разполагат с гласови асистенти - телефони, часовници, дистанционни за умни телевизори, пръстени и други. Идеята е интересна и не е лишена от логика, но има една фундаментална пречка. Ако трябва да направим гласовите команди по-лесни и не толкова притеснителни на публични места, надали използването на шепот чрез вдишване е особено ефективен начин. Много потребители ще се чувстват глупаво с подобна техника, дори когато наоколо няма други хора. Все пак даваме шанс на Microsoft да докаже, че подобна технология има приложение - чакаме първите джаджи с този метод на комуникация. Нямаме търпение да шепнем вдишвайки на дистанционното управление... романтика!