Gboard вече поддържа 500 езика

Виртуалната клавиатура позволява на 90% от хората да пишат на майчиния си език
Само две години след пускането на Gboard, виртуаланата клавиатура поддържа 500 езика на Android. Според Google това позволява на около 90% от населението на Земята да пише на телефона на майчиния език.

Като цяло Gboard поддържа повече от 40 писмени системи: от азбуки, използвани в много езици – като латиницата, кирилицата и деванагари – до такива като ол-чики, които се използват само в един език, в случая сантали. За да помогне на потребителите да комуникират по-естествено, клавиатура е пригодена за всеки от езиците като разполага с опции за автоматични корекции и с текстови функции с прогнозиране.

Google пусна Gboard през декември 2016, като тогава клавиатурата поддържаше 100 езика, а през последните месеци компанията добави също толкова. Достигането на 500 за сравнително кратък период от време е значително постижение. Всъщност добавянето на език означава, че компанията трябва да намери достатъчно писмени текстове, за да обучи изкуствения интелект. Това е доста просто за английски или френски, но значително по-трудно за по-рядко срещаните езици, особено тези, които се използват повече говоримо, отколкото писмено.

Другият вариант да се получат достатъчно данни за добавяне на език, е да се поканят носителите на съответния език да създадат база данни от текстове. След като се създаде клавиатура и се обучи изкуствения интелект, в този случай Google обикновено моли говорещите езика да тестват и да дадат обратна връзка.
още по темата

Google отваря виртуална версия на опожарен бразилски музей

Екипът на компанията е започнал да дигитализира музея преди две години
14.12.2018 / 10:05

Google обяви какво най-много са търсили българите през 2018 г.

Най-много сме се интересували от Световното първенство по футбол
13.12.2018 / 02:19

Google Maps за iPhone сега включва персонализирани препоръки

Google също така разширява For You за Android в над 130 нови държави
11.12.2018 / 12:44

Нов бъг в Google+ разкри данните на 52,2 млн. потребители

Google ще спре услуга през април 2019 вместо през август
11.12.2018 / 10:39
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.