Huawei работи над своя ОС, за да намали зависимостта си от американски компании

Kirin OS вече разполага с магазин за приложения
Китайската компания Huawei потвърди, че разработва своя операционна система, предназначена за смартфони и таблети. Информацията идва от нейния вицепрезидент Брус Лий, който обяви новината в социалната мрежа Weibo. Проектът се казва Kirin OS.

До официалното представяне на софтуера обаче вероятно ще мине време. Засега, според Gizmochina, е известно само, че операционната система е базирана на Linux ядро, какъвто е и случаят с конкурентната Android, разработвана от Google.

Работейки над операционна система Huawei цели създаване на собствена екосистема. По същия начин Apple например започна да създава своя такава с пускането на първия iPhone през 2007 г. Първоначално нейната мобилна ОС се казваше iPhone OS, а след това бе преименувана на iOS и допълнена с магазина за приложения AppStore.

Huawei е един от най-големите производители на смартфони, отстъпвайки само на Samsung и Apple, което вероятно ще му помогне да наложи своя софтуер. Редно е да се отбележи обаче, че преди няколко години върху подобен проект работеха и в Samsung, като тяхната операционна система се казва Tizen (формално зад нея стои Linux Foundation). Тя обаче така и не стана масова при смартфоните на корейците, като разпространението ѝ се ограничи сред продукти като умни часовници, прахосмукачки, телевизори и др.

Подобни стъпки от страна на едри производители на устройства не са нещо странно. Желанието на Samsung и Huawei да намалят зависимостта си от други компании е повече от разбираемо. При втората този проблем е особено наболял имайки предвид търговската война между САЩ и Китай.
още по темата

Hongmeng е собствената операционна система на Huawei

Всички Android приложения ще бъдат съвместими с Hongmeng, която ще се появи най-рано тази есен
30.05.2019 / 12:22

Google спря лиценза за Android и прекратява взаимоотношения с Huawei (допълнена)

Приложенията и услугите на компанията ще продължават да работят на вече наличните устройства на Huawei и Honor
20.05.2019 / 11:16

Google ни следи, дори когато сме инкогнито?

Ново изследване показва, че търсачката персонализира резултати дори при режим на дискретно търсене
06.12.2018 / 11:25

Служители на Samsung обвинени в продажба на интелектуална собственост

Прокурори твърдят, че деветте лица, замесени в скандала, са получили 13,8 милиона долара
03.12.2018 / 02:43
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.