Изкуствен интелект прави репродукции на класически художествени произведения

RePaint може да ви нарисува Моне не по-зле от талантлив художник
Доста лесно е да бъде направена основна репродукция на дадена картина, но истински точно копие изисква много усилия и в резултат е доста скъпо. Модерните 2D принтери работят само с четири основни цвята, която в повечето случаи просто не е достатъчно, за да бъдат възпроизведени художествените класики. Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) са разработили системата RePaint, която пресъздава художествени произведения с помощта на изкуствен интелект и 3D принтер.

RePaint работи като наслагва десет различни прозрачни мастила в тънки слоеве, а изкуствен интелект предвижда необходимия брой слоеве, за да бъде създаден точно определен цвят. Системата е била захранена с база от картини, за да може по-точно да определи кои цветове са нужни в дадените зони от произведението. Технологията също разчита на създаването на изображения с мастилени точки (по подобие на импресионистите), което допълнително помага за по-точна репродукция.
Технологията към момента не може да възпроизвежда точно повърхности и отражения, така че не очаквайте да видите картини с матиран или гланцов ефект - подобен на маслени бои. Друг проблем е и размерът - засега репродукциите са с размер на пощенска картичка, което е меко казано недостатъчно за закачане на стената. Въпреки това, въпрос само на време е технологията да бъде скалирана и използвана както в музеи, така и от обикновените фенове на високото изкуство.

още по темата

HP разширява своето OfficeJet Pro портфолио

Компанията представя Smart принтери, които помагат на малките фирми да пестят време
25.04.2019 / 11:44

Учени от MIT пренасят аудио съобщения с помощта на лазер

Системата позволява аудио сигналът да се чува само на точно определено разстояние от предавателя
28.01.2019 / 04:36

Microsoft и MIT разработват нов модел за AI обучение при автономните автомобили

Превозните средства ще се учат в реално време и ще могат да избягват опасни грешки
28.01.2019 / 10:11

Камера с Intel процесор използва AI, за да защити дивите животни в Африка

TrailGuard на Resolve може да забележи бракониерите навреме
04.01.2019 / 11:14
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.