Изкуствен интелект прави репродукции на класически художествени произведения

RePaint може да ви нарисува Моне не по-зле от талантлив художник
Доста лесно е да бъде направена основна репродукция на дадена картина, но истински точно копие изисква много усилия и в резултат е доста скъпо. Модерните 2D принтери работят само с четири основни цвята, която в повечето случаи просто не е достатъчно, за да бъдат възпроизведени художествените класики. Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) са разработили системата RePaint, която пресъздава художествени произведения с помощта на изкуствен интелект и 3D принтер.

RePaint работи като наслагва десет различни прозрачни мастила в тънки слоеве, а изкуствен интелект предвижда необходимия брой слоеве, за да бъде създаден точно определен цвят. Системата е била захранена с база от картини, за да може по-точно да определи кои цветове са нужни в дадените зони от произведението. Технологията също разчита на създаването на изображения с мастилени точки (по подобие на импресионистите), което допълнително помага за по-точна репродукция.
Технологията към момента не може да възпроизвежда точно повърхности и отражения, така че не очаквайте да видите картини с матиран или гланцов ефект - подобен на маслени бои. Друг проблем е и размерът - засега репродукциите са с размер на пощенска картичка, което е меко казано недостатъчно за закачане на стената. Въпреки това, въпрос само на време е технологията да бъде скалирана и използвана както в музеи, така и от обикновените фенове на високото изкуство.

още по темата

Добавена реалност помага на хора с нарушено зрение

CARA разчита на изкуствен интелект, за да идентифицира обектите наоколо и след това изговаря наименованията им
29.11.2018 / 11:55

Нарисуваната от AI картина е продадена за 432 хил. долара

Очаквало се е цената на портрета на Едмонд Белами да не надвиши 10 хил. долара
26.10.2018 / 02:54
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.