Чатботът Xiaoice на Microsoft вече може да създава текстилен дизайн

Според софтуерният гигант това е пробив при създаването на образи
Microsoft разшири възможностите на изкуствения интелект на своя чатбот Xiaoice, който сега създава дизайни и модели за китайската текстилна индустрия.

Надскачайки своите първоначални задачи като гласов асистент, радио водещ, певец и приятел на 660 млн. потребители, Xiaoice вече създават нови принтове, базирани на данни за цветови тенденции от Китайския текстилен информационен център и Китайския център за развитие на текстила (China Textile Information Centre and China Textiles Development Centre, CTDC).

Дизайните след това се използвани от текстилните производители, за да бъдат превърнати в готови за носене дрехи и принтирани материи. Xiaoice също така може да съчинява поеми, които да придружават изображенията, което е доказателство за широките възможности за създаване на съдържание чрез изкуствен интелект.

"Артистичните принтове и модели са много важни елементи от модните тенденции. Определено е вълнуващо да знаем, че Xiaoice може да разработи перфектни дизайни за производство на платове или за готови колекции. Подобни дизайни са изключително популярни сред младото поколение, което трудно може да си представи своя живот без Xiaoice", коментират от CTDC.


Чатботът Xiaoice на Microsoft вече може да създава текстилен дизайн


"Това е индустрия, която бързо се развива с всеки изминал ден, а AI ще ни помогне да запазим конкурентоспособността си и да предоставим изключително креативни колекции за рекордно кратко време", допълват от центъра.

От Microsoft изтъкват, че новите възможности на Xiaoice в дизайна са пробив при създаването на образи. Неговите текстилни постижения са развити чрез вдъхновения и симулации – по същия начин както е и при хората. Днес чатботът може да използва контекст, тоналност и емоции от текст, за да създаде уникално изображение за секунди.

А чрез постоянно и интензивно обучение, Xiaoice започва да разпознава формите, цветовете и текстурите на често срещаните предмети във физическия свят. Определяйки пространствените отношения между различните обекти, чатботът може да създаде абстрактни пространствени рисунки и очертания.

Другият пробив на Microsoft при изкуствения интелект се случи през март 2018, когато екип от американски и китайски учени успешно създадоха система за превод на новини от китайски на английски език с човешка точност. Изследователите изтъкват, че по време тест, проведен на конференция по машинен превод, изкуственият интелект e постигнал равни резултати с хората.
още по темата

Facebook разработва свой гласов асистент

От компанията са категорични, че към момента новата разработка се предвижда да задвижва само нейни AR/VR продукти
18.04.2019 / 08:07

Нова разработка на Intel прави обучението на AI по-достъпно за всеки

Устрройството Neural Compute Stick 2 беше представено преди първата конференция за разработчици на изкуствен интелект, организирана от компанията в Пекин
14.11.2018 / 03:59

Microsoft Word автоматично ще създава списъци с вашите задачи

Бета тестовете на опцията стартират с Mac Insiders.
08.11.2018 / 01:16

Google ще инвестира в AI решения с обществена значимост

Всеки проект ще получи финансова подкрепа в размер на 25 млн. долара
30.10.2018 / 10:17
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.