Нова разработка на Intel прави обучението на AI по-достъпно за всеки

Устрройството Neural Compute Stick 2 беше представено преди първата конференция за разработчици на изкуствен интелект, организирана от компанията в Пекин
Преди първата си конференция за разработчици на изкуствен интелект (AI) в Пекин, Intel обяви, че ще направи процеса на обучение на умните домашни уреди и други крайни мрежови устройства по-бързо и лесно благодарение на най-новото си изобретение - Neural Compute Stick 2 (NCS2).

Терминът крайни устройства обикновено се отнася до всеки хардуер, който контролира потока от данни между границите на две мрежи. Това включва не само рутери и суичове, но също така и цяла гама от различни IoT устройства за пренос на данни - промишлени роботи, интелигентни медицински устройства, самоуправляващи се камери и т.н. NCS2 по същество е самостоятелна невронна мрежа, вградена в подобен на флаш памет стик, който трябва да направи по-бързо и лесно разработването на подобни устройства, като намали мощността, нужна за обработката на софтуера в модула Moviduus Myriad X.

"С помощта на изкутвения интелект можем да направим невероятни неща, а един от най-бързо разрастващите се типове данни, както всички знаем, са видео данните", коментира Стийн Греъм, генерален мениджър на каналите и екосистемите в IoT групата на Intel, като добавя, че именно камерата е най-добрият тип сензор.

NCS2 позволява локално обучение на алгоритми за изкуствен интелект и системи за компютърно зрение (т.е. директно на вашия лаптоп), без да имате нужда от връзка с облака или интернет. Потребителят просто трябва да стартира операционна система, базирана на Linux, и да има USB 3.0 порт. Нещо повече, добавените ядра за обработка на NCS2 позволяват устройството да се представя осем пъти по-бързо от предшественика си, който беше представен миналата година.


Нова разработка на Intel прави обучението на AI по-достъпно за всеки


Intel вече е предоставил NCS2 на група разработчици, които са го използвали, за да развият разнообразни полезни приложения, включително Clean Water AI, което комбинира компютърно зрение и микроскоп, за да открива вредни бактерии във водата, BlueScan AI, което сканира кожата за признаци на меланома и ASL Classification, което превръща американския жестомимичен език в текст и то в реално време.

NSC2 се продава на дребно за около 100 долара, без ограничения за това, кой може да си закупи устройството. Независимо дали сте водещ изследовател в сферата на изкуствения интелект или любител, ако сте готови да си платите, можете да получите NCS2. Това няма как да не бъде добра новина. Още повече, че разработката дава достъп до тази иначе сложна технология на много хора, които не се занимават професионално с машинно обучение и изкуствен интелект. Тази широка база от своя страна няма как да не даде тласък на цялостното развитие на това технологично разклонение.
още по темата

CES 2019: Intel обяви 10-нанометровите чипове Ice Lake

Компанията представи и Lakefield – комбинация от Atom и Core ядра
08.01.2019 / 03:37

Камера с Intel процесор използва AI, за да защити дивите животни в Африка

TrailGuard на Resolve може да забележи бракониерите навреме
04.01.2019 / 11:14

Роботизираните ферми на бъдещето

Запознайте се с Iron Ox, стартъп, агротех компания, ситуирана в меката на ИТ индустрията
24.11.2018 / 08:00

Чатботът Xiaoice на Microsoft вече може да създава текстилен дизайн

Според софтуерният гигант това е пробив при създаването на образи
19.11.2018 / 01:09

Microsoft Word автоматично ще създава списъци с вашите задачи

Бета тестовете на опцията стартират с Mac Insiders.
08.11.2018 / 01:16
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.