Android приложенията ще се обновяват, докато ги използвате

Опцията се очаква да бъде пусната съвсем скоро
Да бъдете изхвърлени от дадено приложение, докато то се обновява, е едно от особено неприятните потребителски изживявания. Именно и затова Google предприема действия, за да разреши въпроса. Компанията въвежда ново API за Android, което ще позволи на потребителите да продължат да използват приложението, докато ъпдейтът се сваля на заден фон – или все пак ще ви изхвърлят, ако актуализацията е от критично значение.

Google обяви новината по време на годишната среща Android Dev Summit, на която отбеляза и 10-годишнината на операционната система. Новото API ще даде няколко допълнителни опции на разработчиците при актуализациите. Първата е цял екран, който блокира използването на приложенията, докато ъпдейтът се сваля и инсталира. Тази опция е препоръчително да се използва за важните обновления, които трябва да се инсталират незабавно – например като критични пачове на сигурността, поправка на бъгове и т.н.

Другата опция засяга така наречените гъвкави ъпдейти. Когато те се активират, потребителите ще могат да използват приложението. Освен това разработчиците ще могат да адаптират актуализацията, така че тя да изглежда като част от приложението.

Засега тези API-та ще бъдат достъпни само за разработчиците на Android. Все още технологичният гигант не е обявил дата на пускането им, но се очаква това да се случи съвсем скоро.
още по темата

Google ще открива ресторанти, в които има вероятност да получите хранително отравяне

Търсачката ще свързва термини за хранително отравяне с историята на посетените локации.
07.11.2018 / 03:12

iOS приложението на Gmail най-накрая поддържа няколко профила

Разработването на функцията отне само около три години
31.10.2018 / 01:32

Google ще инвестира в AI решения с обществена значимост

Всеки проект ще получи финансова подкрепа в размер на 25 млн. долара
30.10.2018 / 10:17

WhatsApp най-накрая ще поддържа стикери

Опцията скоро ще бъде налична за iOS и Android
26.10.2018 / 03:45
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.