AI на Google открива ракови метастази по-добре от човек

LYNA е още по-ефективен инструмент, когато служи като партньор на лекарите
Google предостави допълнителни доказателства в подкрепа на тезата, че изкуственият интелект (AI) може да се превърне във важен съюзник на здравните специалисти при откриването на рак. Изследователите на компанията са разработили инструмент, базиран на дълбочинно обучение, който може да открива напреднал рак на гърдата с по-голяма точност от лекарите при разглеждане на диапозитивите от изследването. Екипът на интернет гиганта обучава алгоритъма си (Lymph Node Assistant, известен още като LYNA) да разпознава характеристиките на туморите, като използва два комплекта патологични диапозитиви, даващи обстоен поглед върху метастазите в най-различни условия. В резултат на това, изкуственият интелект може да каже с 99% точност какви са разликите между раковите и нераковите диапозитиви, дори когато става въпрос за изключително малки метастази, които хората могат да пропуснат.

LYNA е още по-ефективен инструмент, когато служи като партньор на лекарите. Специалистите, които са участвали в симулации, установяват, че технологията определено улеснява работата им. Тя не само намалява случаите на пропуснати микрометастази, но и намалява времето за обследване на половина.

Според Google не са нужни кой знае какви усилия, за да може системата да се пригоди и към други туморни образования. Това означава, че, когато LYNA е готова за практическа употреба, технологията може да доведе до изключително надеждни диагнози и да даде на лекарите нужното им свободно време, за да се съсредоточат върху останалите грижи за своите пациенти.
още по темата

Нова разработка на Intel прави обучението на AI по-достъпно за всеки

Устрройството Neural Compute Stick 2 беше представено преди първата конференция за разработчици на изкуствен интелект, организирана от компанията в Пекин
14.11.2018 / 03:59

Essential все пак прави нов смартфон, акцентира върху ИИ

Според слухове компанията възнамерява да заложи на малък екран
11.10.2018 / 12:25

Електронният магазин във Facebook вече има AI помощник

Той може да предлага цени и да помага в категоризирането на различни продукти
03.10.2018 / 02:02

Изкуствен интелект на Facebook извлича текст от снимки и видео

Компанията добавя нови 24 езика към автоматизираните си преводачески услуги, между които непалски, урду, пенджабски, камбоджански
12.09.2018 / 11:51
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.