Google въвежда нови правила за сигурност на разширенията за Chrome

Най-голямата търсачка ще изисква от разработчиците ясно разбираеми кодове, задължава ги да въведат двуфакторна автентикация на профилите си в Chrome Web Store
Google въвежда няколко нови правила, които целят да направят по-безопасни и надеждни разширенията за Chrome. Много от тях изискват пълен достъп до данните от сърфирането ви, но скоро потребителите ще имат възможност да съставят "бял списък" на сайтовете, които могат да преглеждат и манипулират подобна информация, и да отказват достъп на други само с едно кликване. Тази функция е включена в модификацията Chrome 70, която трябва да се появи по-късно този месец и включва и други актуализации, фокусирани върху поверителността.

От понеделник разработчиците вече не могат да изпращат разширения, които съдържат трудни за разбиране кодове. Според най-голямата търсачка 70% от злонамерените разширения, които нарушават правилата, използват именно такъв код. По-лесно достъпните кодове трябва да ускорят процеса на преглед на разширенията. До 1 януари разработчиците трябва да приведат разширенията си във вид, съвместим с актуализираните правила.

Освен това, ще има по-задълбочен процес на преглед за разширенията, които искат по-мащабни разрешения, както и тези с дистанционно хостван код, обявиха от компанията.

В рамките на следващата година пък разработчиците ще трябва да активират двустепенна автентикация в своите профили в Chrome Web Store. Google също така планира да въведе актуализирана версия на изискванията на платформата за разширения, с цел да даде възможност за "по-голяма сигурност, неприкосновеност на личния живот и гаранции за ефективност". Според компанията ежедневно половината от потребителите на Chrome активно използват разширения, така че промените могат да направят сърфирането в интернет по-сигурно за милиони хора.
още по темата

Chrome вече няма да позволява на сайтовете да блокират бутона за връщане

Браузърът ще показва само сайтовете, които наистина искате да посетите
19.12.2018 / 12:43

Първите версии на протокола за сигурност TLS остават в историята

Firefox, Chrome, Edge, Internet Explorer и Safari обявиха, че до 2020 г. ще преустановят поддръжката на първите версии на стандарта
16.10.2018 / 10:11
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.