Apple и Google с нови контроли за ограничаване на времето пред екрана

Компаниите предлагат инструменти, с които можете да контролирате както вашето онлайн присъствие, така и това на децата ви
Apple и Google искат да помогнат на потребителите да прекарват по-малко време с поглед, вперен в телефоните си. Този път наистина. Техните нови инструменти за управление на времето, прекарано пред екрана, дават на потребителите възможност да проследяват колко често посягат към телефона си, след като вече са си легнали например, или колко време са изкарали занимавайки се със социални мрежи през работно време. Инструментите на Apple също така ви позволяват да контролирате колко време децата ви прекарват пред устройствата си, ако се притеснявате, че смартфонът отнема прекалено много от техния сън или време за упражнения. Те са част от безплатната актуализация iOS 12 за iPhone, iPad и iPod Touch. Тези на Google пък в момента се тестват на Pixel.

Ето как функционират контролите.

За децата

Новите контроли на Apple за деца ви позволяват да управлявате тяхното време, прекарано на собствените им устройства. След като въведете необходимите настройки, можете да използвате своя iPhone, за да проверите кога децата ви са онлайн и какви приложения или уеб сайтове посещават. Можете да ограничите определени класове приложения и дори да установите офлайн период, по време на който повечето приложения се изключват.

Тази функция, наречена Downtime, е обещаваща, въпреки че има няколко недостатъка. На първо място, тя ви позволява да изберете само един период от деня, така че ако блокирате периода за вечерен сън например, няма да можете да въведете настройки за учебните часове. Освен това вашият избор се прилага седем дни в седмицата - не можете да зададете различни часове за почивните дни, освен ако не искате ръчно да променяте настройките всеки петък и понеделник.

Нова функция Screen Time пък ви позволява да установите времеви ограничения за категории приложения, като забавления или игри. В този случай ограниченията могат да бъдат различни през почивните дни. Можете също така да зададете различно ограничение за всяко конкретно приложение или уебсайт. От настройките в секцията на функцията трябва да изберете бутона в горната част на прозореца, който отваря списък с приложения и уебсайтове. Изберете и потърсете опцията за добавяне на лимит, която се намира в долната част. Песните и подкастовете, които се възпроизвеждат във фонов режим, не се включват в ограниченията.

Ако пък вашето дете има едновременно и iPhone, и iPad, функцията Screen Time може да проследи за спазването на ограниченията и на двете устройства.

Когато приложенията влязат в забранителен режим, техните икони се затъмняват и спират да изпращат известия. Разбира се, можете да изключите от забранителния списък полезни приложения като електронни книги или телефонни услуги за извънредни ситуации.

Най-добре е да конфигурирате всичко това от собственото си устройство, като използвате функцията Family Sharing. Можете да зададете ограниченията и директно на устройствата на децата си, въпреки че в този случай функциите за дистанционно наблюдение може да не работят по оптимален начин. Така или иначе ще ви е необходима парола за достъп до Screen Time. Уверете се, че сте избрали такава, която е различна от тази на телефона ви, която децата ви най-вероятно вече знаят.

Децата могат да поискат повече време пред устройствата с няколко крачки. Ако пренебрегнете или отхвърлите искането, Screen Time не им дава възможност за повторно искане. Засега обаче, те спокойно могат да заобиколят тази защита като затворят и отново отворят приложението.

Едно е ясно, най-добрият вариант е да поговорите с децата си за времето, прекарано пред екрана. Но наличието на подобни софтуерни приложения при всички случаи са по-добра възможност от това да дърпате устройствата от ръцете им.

За възрастните

Можете да зададете същите ограничения и за собственото си устройство, но това, разбира се, изисква самодисциплина. Ограниченията, наложени от самите вас, ви се струват много строги? Няма проблем - просто натиснете за допълнително време. Ако наистина усещате, че прекалявате, помолете приятел или член на семейството да зададе паролата за Screen Time и да я запазите в тайна от вас.

Google има подобен инструмент за контрол, наречен Digital Wellbeing, но той е предназначен само за възрастни, тъй като няма парола, което ограничава неговата полезност при задаване на ограничения за деца. Иначе функцията на Google понастоящем е налична само за собствените им Pixel телефони, въпреки че компанията възнамерява да я направи по-широко достъпна в предстоящата актуализация на Android.

Друга функция за Android ще ви позволи да извлечете цвета от екрана си след определен час. Тази опция, наречена Grayscale, претворява всичко в монохромен режим, правейки приложенията и целия телефон по-малко привлекателни за окото. Apple също дават подобен инструмент, но той е заровен някъде в настройките за достъпност за потребители с увреждания.
още по темата

iPhone ще може автоматично да открива спам обаждания

Нов патент на Apple подробно описва опцията
12.10.2018 / 01:09

Най-добрият Kindle: какво да изберем

Amazon предлага модели с различни опции и цени, които да подхождат на всеки вкус
03.10.2018 / 10:54

Как да ограничим данните, които Google събира за нас (част 2)

Ето кои са останалите опции, които трябва да изключите
21.09.2018 / 05:25

Как да ограничим данните, които Google събира за нас (част 1)

Можете да спрете следенето и все пак да се радвате на любимите си приложения
18.09.2018 / 04:38
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.