Google разработва здравен асистент с изкуствен интелект

Google Coach ще има всички функционалности на виртуален фитнес инструктор, но ще следи и за начина и качеството на хранене на потребителите
Веднага, след като плъзна слух, че Apple най-вероятно разработва копроцесор за анализ на здравни данни, се появи и новината за Google Coach, приложение за здравословен начин на живот, базирано на изкуствен интелект (AI).

Отново фитнесът ще бъде в основата на Google Coach, твърди изданието Android Police, но, за разлика от Google Fit, платформата за проследяване на активността на технологичния гигант, Coach ще предоставя проактивно прозрения, базирани отчасти на дейностите записани в календара на потребителите. Ако пропуснете например ден за фитнес, отбелязан в календара, приложението ще ви даде варианти да наваксате пропуснатото спрямо програмата ви. В същото време, ако не успеете да постигнете някаква предварително заложена фитнес цел, Google Coach ще ви предложи тренировки и рутинни дейности, които да ви помогнат.

Фитнесът обаче е само едно от основните направления, заложени в Google Coach. Здравният асистент ще следи начина ви на хранене и консумираните от вас храни и ще използва различни сигнали (като местонахождение), за да ви даде полезни препоръки. В ресторанта например може да ви насочи към по-здравословните елементи в менюто, а преди да отидете на пазар за хранителни стоки, той може да ви изпрати имейл със седмичен план за хранене, персонализиран според вашия график.

Предложенията от Google Coach ще стигат до потребителите най-вече под формата на известия и съобщения, но според Android Police, алгоритмите ще се опитат да консолидират няколко идеи в едно, за да предотвратят "наднорменото уведомяване". AI-асистентът ще бъде интегриран първо в умните часовници - проследяването на активната дейност ще изисква носимо устройство с операционна система - но в крайна сметка ще стигне под някаква форма и до смартфони, интелигентни говорители и други подобни устройства.

Като цяло тази идея не е нова. Стартъп компании като Noom например използват изкуствен интелект, за да анализират диетата, теглото и упражненията на потребителите и да предлагат рецепти и тренировки. В същото време базираната в Ню Йорк компания Vi, която събра 20 милиона долара външни инвестиции през юни, продава слушалки с виртуален треньор, който дава обратна връзка за тренировките в реално време.

Но ако Google Coach в крайна сметка види бял свят наистина, ще бъде най-амбициозният опит на технологичния гигант да събере на едно място изкуствения интелект и съкровищницата от фитнес данни, които дават подобни приложения. Google Fit, което се появи през 2014 г., е по-малко фитнес асистент и повече агрегатор, който обединява данни за активността от сензори, приложения и софтуер на трети страни в едно табло за управление.

По-рано тази година, Apple направи стъпка в тази посока, като подобри мониторинга на активността в приложението си за Apple Watch и Siri Suggestions. Засега няма как да се предиви кога Google ще направи дебют със своята нова разработка, но има възможност това да се случи още тази есен, когато се очаква компанията да представи своите нови модели смартфони от серията Pixel.
още по темата

Essential все пак прави нов смартфон, акцентира върху ИИ

Според слухове компанията възнамерява да заложи на малък екран
11.10.2018 / 12:25

Първата картина, нарисувана от AI, ще бъде продадена на търг

Ще замени ли изкуственият интелект творците?
30.08.2018 / 10:06

Защо смартфоните имат нужда от ИИ? Разполагат ли наистина с такъв?

Какви са преимуществата на изкуствения интелект?
29.08.2018 / 06:18

Платформите на Google блокират профили по подозрения за връзки с Иран и Русия

Компанията е поредният технологичен гигант, който започва прочистване на групи и акаунти, подозирани във фишинг кампании и дезинформация
24.08.2018 / 09:01

Google знае къде сте дори ако деактивирате Location History

Чували ли сте за опцията Web & App Activity?
14.08.2018 / 10:17
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.