Система за лицево разпознаване ще се грижи за сигурността по време на Олимпиадата в Токио

Произведената от NEC система ще бъда използвана само по отношение на спортисти, служители и медии
По време на Олимпиадата в Токио през 2020 г. ще бъде използвана технология за лицево разпознаване като основна мярка за сигурност. Това стана ясно от официално съобщение на организационния комитет, който по този начин потвърди заявката, направена в специален доклад през 2017 г. Зрителите обаче няма защо да се притесняват за неприкосновеността на личния си живот, тъй като технологията ще се използва само за спортисти, служители и медии.

Според японските власти лицевото разпознаване може да подобри сигурността на игрите като пресече възможността недобронамерени лица да получат достъп до контролираните зони като откраднат законни пълномощия на други хора. Те също така се надяват въвеждането на лицевото разпознаване да намали времето, което спортистите губят по време на проверките за сигурност, а това е важен аспект, като се има предвид, че Олимпиадата ще се проведе през някои от най-горещите месеци в Япония.

"Ключът към сигурността на игрите е да се предотврати нерегламентираният достъп на хора и предмети. Токио 2020 ще използва автоматизирана система за лицево разпознаване на акредитирани лица, за да предотврати неоторизирания достъп. Тази иновативна технология ще ни позволи стриктно да идентифицираме акредитираните лица, вместо да разчитаме само на преценката на персонала по сигурността", коментира директорът по сигурността на Токио 2020 Цуйоши Ивашита.

Нужната апаратура ще бъда доставена от японската ИТ компания NEC, която тества системата през 2016 г. по време на Олимпиадата в Рио. Към днешна дата тя се използва на различни места, в това число и летища. Тъй като технологията ще бъде използвана единствено спрямо тези, които са пряко свързани със събитието, техните снимки предварително ще бъдат заложени в база данни, която системата ще достъпва за проверка.

Според вицепрезидента на NEC Масааки Суанума технологията работи изрядно в 99,7% от времето. По думите му този процент ще остане същия, независимо от националността, килограмите или височината на проверявания човек. По време на събитие за пресата, системата за лицево разпознаване се справя с предизвикателството да идентифицира хора с различна височина. Организаторите обаче се надяват изкуствения интелект да не допусне грешки на база расова принадлежност и страховете им са напълно оправдани с оглед на факта, че повечето системи за лицево разпознаване все още трудно идентифицират хора с тъмна кожа.
още по темата

Япония ще работи с Uber и Airbus върху програма за летящи таксита

Страната иска превозните средства да бъдат пуснати през следващото десетилетие
27.08.2018 / 01:34

100 млн. смартфони с 3D системи за лицево разпознаване през 2018 г.

Лидер ще е Apple, но производителите на Android устройства няма да останат встрани от тенденцията.
20.07.2018 / 12:33

160 компании и 2400 души подписаха споразумение да не разработват AI оръжия

Сред тях са Google DeepMind, Илон Мъск, и Xprize Foundation
18.07.2018 / 11:37
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.